dc.contributor.advisor | Wien, Anders Hauge | |
dc.contributor.author | Dahl, Marthe Forsbakk | |
dc.date.accessioned | 2013-01-30T11:51:27Z | |
dc.date.available | 2013-01-30T11:51:27Z | |
dc.date.issued | 2012-11-14 | |
dc.description.abstract | Bakgrunnen for denne oppgaven er at ungdom spiser lite fisk i forhold til annen og mer usunn mat. Det er påvist at kosthold tidlig i livet påvirker risikoen for utvikling av kroniske sykdommer som voksen, og myndighetene ønsker derfor å øke sjømatkonsumet hos ungdom.
Formålet med denne oppgaven er å undersøke om ungdoms smaks- og sunnhetsoppfatning kan påvirkes ved bruk av multisensoriske reklametekster, og om dette kan benyttes i markedsføringen mot ungdom for å oppnå økt konsum av fisk hos denne gruppen.
Et studie sier at en matvares helserelaterte kvalitet bestemmes gjennom sensoriske karakteristikker. Et annet studie viser derimot at sunn mat kan føre til dårlig smaksoppfatning. Det er imidlertid bevist at multisensorisk reklame kan påvirke smaksoppfatning i positiv retning.
For å svare på min problemstilling utførte jeg et kvasieksperiment på to ungdomsskoleklasser. Den ene klassen fungerte som eksperimentgruppe, og den andre som kontrollgruppe. Eksperimentgruppen fikk utdelt en multisensorisk reklametekst, og kontrollgruppen fikk utdelt en singelsensorisk reklametekst for fiskeburger. Deretter ble en smaksprøve utdelt, etterfulgt av selvadministrerte spørreskjemaer.
På denne måten fanget jeg opp respondentenes smaks- og sunnhetsoppfatning av fiskeburger, deres involvering, og generelle holdninger til fisk. Totalt 39 ungdommer deltok i undersøkelsen.
Resultatene viste at multisensorisk reklame ikke har signifikant innvirkning på smaksoppfatning av fiskeburger, men hadde derimot innvirkning på sunnhetsoppfatning hos høyt involverte respondenter innenfor et 0,1 signifikansnivå. Det kreves imidlertid ytterligere forskning for å kunne bruke sensorisk markedsføring i arbeidet med å få ungdom til å spise mer fisk. | en |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/4801 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_4515 | |
dc.language.iso | nob | en |
dc.publisher | Universitetet i Tromsø | en |
dc.publisher | University of Tromsø | en |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2012 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) | en_US |
dc.subject.courseID | SVF-3912 | en |
dc.subject | sensorisk markedføring | en |
dc.subject | markedsføring | en |
dc.subject | sunnhetsoppfatning | en |
dc.subject | smaksoppfatning | en |
dc.subject | ungdom | en |
dc.subject | fisk | en |
dc.subject | VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213 | en |
dc.title | Kan sensorisk markedsføring påvirke ungdoms smaks- og sunnhetsoppfatning av fisk? | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | en |