dc.contributor.advisor | Olsen, Ragnar L. | |
dc.contributor.author | Pedersen, Renate Birgitte | |
dc.date.accessioned | 2013-09-11T10:59:42Z | |
dc.date.available | 2013-09-11T10:59:42Z | |
dc.date.issued | 2010-01-25 | |
dc.description.abstract | Norge er verdens største produsent av oppdrettet laks (Salmo salar) og som følge av dette genereres årlig store mengder biprodukter. Mesteparten av biproduktene fra oppdrett konserveres i dag ved hjelp av maursyreensilering. Fra ensilasjen produseres det proteinkonsentrat og olje som utnyttes i fôr til husdyr, fisk og kjæledyr. Hordafor AS er ledende i Norge på håndtering av biprodukter fra oppdrettet laks og ørret. Formålet med denne oppgaven har vært å studere kvalitetsegenskaper til fett ekstrahert fra Hordafors proteinkonsentrat (H-pro). H-pro hadde et tørrstoffinnhold på 44,9 % og et fettinnhold på 9,5 %. Fettsyresammensetningen i H-pro fettet var ganske lik sammensetningen i oljen (H-oil) som utvinnes fra ensilasjen. Innholdet av linolsyre (18:2n-6) varierte mellom 6,7 og 9,7 %. Dette viser at oppdrettsfisken har fått fôr tilsatt planteoljer. De langkjedede omega-3 fettsyrene (LC – n-3; 20:5n-3, 22:5n-3 og 22:6n-3) utgjorde 12,1 % av fettsyrene i H-pro fettet og 14,4 % av fettsyrene i H-oil. Fettet ekstrahert fra H-pro hadde et innhold av frie fettsyrer (FFA) på gjennomsnittlig 40 %. Dette er svært høyt og kan begrense anvendelsesmulighetene fordi fiskefôrindustrien har en øvre grense på 5 % FFA i oljer som skal brukes i fôr. Oljeproduktet (H-oil) fra ensilasjen hadde bare 1,9 % FFA. FFA dannes under ensileringen som følge av at det fins fettspaltende enzymer (lipaser og fosfolipaser) men et surt pH-optimum (lysosomale enzymer) i bi-produktene. Sammensetningen av FFA i H-pro fettet tyder på at det er fosfolipidspaltende enzymer som dominerer under ensileringen. Fettet ekstrahert fra H-pro kunne separeres i to noenlunde like store fraksjoner; en oljefase med nøytrale lipider (NL) hvor triacylglycerol (TAG) dominerte, og en fraksjon som i tillegg til NL inneholdt fosfolipider og mesteparten av de frie fettsyrene. En måte å forbedre kvaliteten til H-pro vil kunne være å fjerne fettet. Dette kan kanskje gjøres ved å hydrolysere proteinkonsentratet mer ved hjelp å bruke proteolytiske enzymer og deretter foreta en sentrifugering for å fjerne frigjorte fettstoffer. | en |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/5386 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_5093 | |
dc.language.iso | nob | en |
dc.publisher | Universitetet i Tromsø | en |
dc.publisher | University of Tromsø | en |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2010 The Author(s) | |
dc.subject.courseID | FSK-3960 | en_US |
dc.subject | VDP::Landbruks- og fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920 | en |
dc.subject | Ensilasje | en |
dc.subject | Biprodukter fra laks | en |
dc.subject | Proteinkonsentrat | en |
dc.subject | Fett | en |
dc.subject | Kvalitet | en |
dc.subject | VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920 | en |
dc.title | Egenskaper til fett i proteinkonsentrat framstilt ved ensilering av biprodukter fra oppdrettet laks og ørret | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | en |