En miljø-økonomisk analyse av lakselus fra norsk lakseoppdrett
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/5901Dato
2013-11-29Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Nore, Heidi MarieSammendrag
Oppdrett i Norge er en relativt ung og raskt voksende næring, og selv om det kan virke som en skusess historie har dette også ført med seg en rekke problemer. Ett av oppdrettsnæringens største utfordringer er forekomsten av parasitten lakselus i merdene, ett problem som fører til langt større skade enn kun for oppdretterene selv.
Historisk har man observert lakselus i relativt små mengder på vill laksefisk, og de negative konsekvensene for vertsfisken har vært små. Rapportering om epedemier av lakselus på vill laksefisk i Norge startet allerede på 80-tallet, da det ble observert at både utvandrene smolt og voksen fisk var i dårlig fysisk forfattning med stort påslag av lakselus. Til tross for en rekke tiltak for å begrense spredninga av parasitten, er dette fortsatt ett problem.
Formålet med denne oppgaven er å se på problemet rundt lakselus fra oppdrettsanlegg, og hvordan dette påvirker laksefisket i elvene. Fritidsfiske etter laks i norske elver er et populært reisemål, både for nordmenn og utenlandske turister, og mange i områder rundt lakseelver, da spesielt grunneiere, er avhenging av inntekter fra fritidsfiskerne. Ringvirkningene fra fisketurisme vil kunne inkluderer overnatting, mat, transport og andre aktiviteter.
Bekjempelse av lakselus er viktig for å sikre en bærekraftig utvikling av både oppdrettsnæringen og villaksnæringen.
Nøkkelord: Lakselus, fritidsfiske, atlantisk laks, nytte-kostnadsanalyse, eksternaliteter.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2013 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: