Helsesøsters forebyggende arbeid innenfor tannhelse hos barn mellom null til tre år. Hvordan jobber helsesøster med temaet tannhelse hos barn mellom null til tre år? Og hva mener de er viktige momenter i deres arbeid?
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/7532Date
2014-08-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Lambela, Marte RaschAbstract
Bakgrunn: Gjennom helsesøsterstudiet har jeg blitt kjent med det store ansvarsområdet helsesøster sitter med. Fra fysisk- til psykisk utvikling hos barn, til rådgivning og veiledning av foreldre. Helsesøsters arbeid strekker seg fra de helt konkrete ting som vaksinering til dagligdagse spørsmål som påkledning og kosthold. Ut i fra praksis og veilederen til kommunens helsefremmende- og forebyggende arbeid i helsestasjon og skolehelsetjenesten har jeg fått et innblikk i den komplekse arbeidshverdagen en helsesøster har. Jeg har valgt å se på en liten del, men i følge meg, en viktig del av denne hverdagen; arbeidet med barn og tannhelse.
Tema og problemstilling: Helsesøsters forebyggende arbeid innenfor tannhelse hos barn mellom null og tre år.
Hvordan jobber helsesøster med temaet tannhelse hos barn mellom null til tre år? Og hva mener de er viktige momenter i deres arbeid?
Metode: Studien bygger på en kvalitativ metode der jeg har gjennomført intervju med seks ulike helsesøstre. Intervjuene ble analysert ved hjelp av Malteruds systematiske tekst kondensering. Hensikten med studiet var å få et innblikk i hva helsesøstre selv mener om det arbeidet de gjør i forhold til tannhelsen, og hva de mener er viktig for deres arbeid.
Funn: Studiet viser at helsesøstre mener de har god kunnskap når det kommer til ivaretakelse av en god tannhelse. Det foreligger skriftlige samarbeidsavtaler med Den Offentlige Tannhelsetjenesten som beriker og øker kompetansen hos helsesøstrene, og som er med på å sikre arbeidet for en bedre tannhelse. For helsesøstre er dette samarbeidet en viktig bidragsyter, samtidig som en ser at et godt samarbeid og en god dialog med foreldrene er vesentlig i helsesøsters arbeid med tannhelsen.
Konklusjon: Gode kunnskaper om tannhelse øker tryggheten hos helsesøstre i deres arbeid med barna og deres familier. Gode samarbeidsrutiner er av betydning for at tannhelsen skal komme på «dagsorden» og for å trygge en god oppfølging i forhold til forebygging av karies og opprettholdelse av en god tannhelse.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2014 The Author(s)
The following license file are associated with this item: