Behandling av pasienter med temporomandibulær dysfunksjon ved Universitetstannklinikken i Tromsø - Evaluering av kliniske rutiner og behandlingseffekt ved bruk av stabiliseringsskinne
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/7624Dato
2014-06-02Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Målsetning: Målet var å evaluere om de kliniske rutinene ved UTK ved behandling av TMD samsvarte med retningslinjer i vitenskapelig litteratur. Man ønsket i tillegg å evaluere behandlingseffekt. Studiet var begrenset til de pasientene som har blitt behandlet med stabiliseringsskinne.
Materiale og metode: Dette var en retrospektiv studie basert på pasientjournaler før og etter behandling med stabiliseringsskinne. Utvalget var pasienter ved UTK som har mottatt stabiliseringsskinnen på grunn av TMD i perioden 2011-2013.
For å samle inn oppfølgingsdata ble det sendt ut et enkelt spørreskjema til pasientene (n=33). Spørreskjemaene var delt inn i 3 deler: Om undersøkelsen, bruk av stabiliseringsskinnen og behandlingseffekt.
Resultater: Under studiet ble 33 journaler gjennomgått (25 kvinner og 8 menn, gjennomsnittsalder 40 år). Antallet som hadde fått ICD-10 koden KO7.6 kjeveleddslidelser var 25 pasienter. Av disse 25 pasientene fikk to pasienter diagnosen myofasciell smerte og to pasienter diagnosen diskusproblematikk. I fire journaler ble det registrert TMD (uten ICD-10 koden KO7.6 kjeveleddslidelser eller diagnose) og i fire journaler er det ikke registrert ICD-10 koden KO7.6 kjeveleddslidelser, diagnose eller TMD. Bare 11 av 33 har fått refusjon fra NAV/HELFO. Ved spørsmål om behandlingseffekt oppga 77 % at de opplevde positiv effekt (fra litt til full effekt) og 54 % av pasientene opplevde fra moderat til full effekt ved bruk av stabiliseringsskinnen.
Konklusjon: Dokumentasjon av bittfysiologiske funn og diagnosesetting bør utføres i henhold til RDC/TMD som er det internasjonalt mest anerkjente systemet. Studien indikerte også en usikkerhet om hvordan takstene skal brukes i henhold til HELFOs retningslinjer. Av pasientene som har blitt behandlet oppga cirka ¾ at de opplevde bedring ved bruk av stabiliseringsskinne.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2014 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: