Får eldre i Norge resept på medisiner de ikke bør bruke? Sammenligning av prevalens av farmakologisk uhensiktsmessige forskrivninger. Tall fra Nasjonalt Reseptregister
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/8034Date
2015-06-03Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Kregnes, SiriAbstract
Formål: Å se om forskrivninspraksis av legemidler som er regnet som farmakologiske unhensikstmessige for eldre er en annen for populasjonen over 75 år, sammenlignet med befolkningen under 75 år.
Grunnleggende fremgangsmåte: Et litteraturstudie med tall fra Nasjonalt Reseptregisteret. Det ble tatt utgangspunkt i NorGeP kriteriene og ny kunnskap om at bruk av NSAID bør begrenses hos de eldre. Data fra hele befolkningen i året 2014 ble hentet ut med variablene; befolkningsgrunnlag, antall brukere og omsetning i definerte døgndoser(DDD), for 24 legemidler man har kunnskap om at kan være farmakologisk uhensiktsmessig hos eldre. Gruppen eldre ble delt inn i to; “75-84 år” og “85 år og eldre” og sammenlignet med gruppen “yngre enn 75 år”
Viktigste funn: Legemidlene som er regnet som farmakologisk uhensiktsmessige for eldre ble i 2014 ble forskrevet til en like stor eller større andel brukere i gruppene “75-84 år” og “85 år og eldre” sammenlignet med gruppe “yngre enn 75 år”. Imidlertid var DDD per bruker i året 2014 signifikant noe lavere hos de to gruppene eldre enn i sammenligningsgruppen.
Hovedkonklusjoner: Mange eldre får resept på legemidler som regnes som farmakologisk uhensiktsmessig for denne aldersgruppen. Det ble ikke funnet signifikante forskjeller som tilsier at forskrivningspraksis av disse medikamentene er en annen hos aldergruppen over 75 år, sammenlignet med de yngre enn 75år.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2015 The Author(s)
The following license file are associated with this item: