Torsk fanget på ulike tider av året. Vekt- og kvalitetsendringer når torsken levendelagres uten fôring
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/9370Date
2016-05-18Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Alfredsen, OlineAbstract
Torskefiskerier har gjennom alle tider vært en viktig næring i Norge. De store sesongvariasjonene i tilgang på ferskt råstoff er utfordrende, og fiskerinæringen har begynt å se seg om etter løsninger på denne utfordringen. Ved å fange torsk levende og sette den i merd får hvitfisknæringen muligheten forlenge sesongen, planlegge produksjonen og binde seg til langsiktige kontrakter på levering av ferskt råstoff. Norway Seafoods er en av bedriftene som driver med levendelagringen av torsk, og i samarbeid med dem har jeg skrevet min masteroppgave.
Hensikten med denne masteroppgaven var å undersøke endringer i torskemuskelen og fysiologiske faktorer under 16 ukers levendelagring av torsk som var fanget under gytesesongen og om sommeren.
Resultatene i oppgaven viste at kondisjonsfaktoren, K-faktor, for torsk som ikke fôres reduseres i løpet av en lagringsperioden på 16 uker, noe gjenspeiler seg i økt vanninnhold og pH i muskelen. Fisk lagret på sensommeren fikk mulighet til å beite på blåskjell noe som påvirket K-faktoren til å stabilisere seg for prøvegruppe 2 de siste lagringsukene. Uavhengig av tilgangen på naturlig åte var fisken mager etter 12 ukers lagring. Fra prøvetaking etter 12 uker i merd ble det observert flere fisker med endret muskel tekstur. Fileten fra disse fiskene var unormalt melkehvite og en slimete konsistens og ble målt høyt vanninnhold i disse filetene. Selv om K-faktor stabiliserer seg for gruppe 2, reduseres HSI gjennom hele lagringsperioden for begge prøvegruppen.
Gonadeutviklingen påvirkes ikke sulteiden og utviklingen av gonader startet utover sensommeren. Her er sesongvariasjonen i fisken biologs som spiler en større rolle enn lagringstiden med lite mat. Lagringsperiode uten mat gir jevn økning i muskel pH.
For drypptapet var det antall dager lagret på is som var en påvirkende faktor ikke lagringsperioden i merd som var en avgjørende faktor. Lavere muskel-pH etter 10 dager enn 5 dager lagret på is forklarer det økende drypptapet.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2016 The Author(s)
The following license file are associated with this item: