To expect the unexpected – mission impossible? - En studie om beredskapsplanlegging, beredskapsarbeid og uventede hendelser
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/9678Dato
2016-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Hansen, Lasse RødSammendrag
Det å jobbe proaktivt og være i forkant av uønskede og uventede hendelser fremstår som svært viktig fra kommunene sin side da dette er hendelser som ofte fører med seg store og alvorlige konsekvenser, enten i form av menneskeliv, materielle verdier eller kritisk infrastruktur. Hensikten med denne oppgaven er å se på hvordan Sauda og Stavanger kommune tar høyde for uventede hendelser i beredskapsplanleggingen og beredskapsarbeidet sitt. For å besvare problemstillingen har jeg valgt teori om planlegging og beredskapsplanlegging, felles situasjonsforståelse, i tillegg til kommunikasjon, informasjonsflyt og rapportering, og til slutt teori om uventede hendelser. Ut ifra disse teoribidragene utformet jeg tre forskningsspørsmål. Hvordan utvikler Sauda og Stavanger kommune en felles situasjonsforståelse for beredskap og beredskapsplanlegging innad i kommunen? Hvordan er kommunikasjonen, kommunikasjonsflyten og rapporteringen innad i kommunene? Og, er kommunene forberedt på å håndtere uventede hendelser?
For å besvare oppgaven har jeg intervjuet til sammen 10 informanter, 7 informanter fra de utvalgte kommunene, 2 informanter fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og 1 fra fylkesmannen sitt kontor. Alle informantene jobber innenfor beredskap og er valgt på bakgrunn av stilling og ansvarsområde.
Det fremkommer av oppgaven at kommunene mener at en felles situasjonsforståelse er helt essensielt for et godt beredskapsarbeid, og at god kommunikasjon og informasjonsflyt, øvelser, trening og generelt beredskapsarbeid er faktorer som fremmer en felles situasjonsforståelse.
Kommunene ser på kommunikasjon, informasjonsflyt og rapportering som svært viktig når det gjelder beredskapsarbeid, og hevder videre at disse tingene er bra innad i kommunen.
Det fremkommer også av oppgaven at begge kommunene mener at beredskapsplanlegging er en kontinuerlig prosess som aldri tar slutt, og at dette er absolutt nødvendig da trusselbildet og samfunnet forandrer og utvikler seg hele tiden. Videre viser oppgaven at kommunene tar høyde for uventede hendelser ved å lage generiske planer som dimensjoneres etter hvilke utfordringer hendelser har for kommunene, og samfunnet for øvrig, og ved å være mentalt innstilt på at noe uventet kan skje.
Kommune er innforstått med at de ikke kan forutse alle uventede hendelser og fokuserer dermed ikke på å unngå uventede hendelser, men på å være i stand til å håndtere uventede hendelser på en best mulig måte når de først inntreffer ved hjelp av planlegging og godt beredskapsarbeid. Videre funn i oppgaven vil bli presentert gjennom empiri, drøfting og konklusjon.
Nøkkelord: Planlegging, Beredskapsplanlegging, Felles situasjonsforståelse, Kommunikasjon, Informasjonsflyt, Rapportering, Uventede hendelser,
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2016 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: