Fra ferskfisk til bygdeutvikling
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/1057Date
2007-06-20Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Rydningen, IngvildAbstract
Denne masteroppgaven er en case studie av et lite fiskemottak lokalisert i Finnmark. For vel fire år siden startet et ungt og velutdannet bergenspar bedriften Lean Fish AS. Bedriften hadde base i Kvalfjord som ligger ytterst i Altafjorden. Her drev selskapet et lite fiskemottak som hadde stått tomt siden begynnelsen av nittitallet. Lean Fish tok imot alle typer fisk fra den lokale flåte. Den sjarkfangede fisken ble pakket og solgt videre til det europeiske markedet. Visjonene var å levere dagfanget fisk til et kvalitetsbevisst marked. Bedriften satset på miljømerking der historien bak produktene var viktig. Paret gikk imot strømmen og flyttet til ei befolkningsfattig liten bygd i distriktet, et sted som de ikke hadde noen tilknytning til. Til tross for sine solide utdannelser valgte de seg bort fra karrierejag og godt betalte jobber. De gikk inn i en næring der mange har måtte gi tapt i de siste årene. Siden oppstart har det skjedd store endringer i Lean Fish AS. Bedriften har flyttet og er i dag lokalisert i Kårhamn i Hammerfest kommune. Konseptet er forandret fra å basere seg på ferskfisk til i dag produksjon av tørrfisk. Fiskeindustriens evne til omstilling og til stadig tilpasning til endringer i konkurransevilkår vil avgjøre om fiskeforedling fortsatt skal være en viktig del av næringslivet i Finnmark. I nyhetsbildet får vi ofte høre om store organisasjoner og deres endringer og omstillingsprosesser. Små bedrifter er sjelden i media når det gjelder slik dekning til tross for at små bedrifter utgjør i overkant av 95 prosent av det totale antall foretak i Norge. Derfor har jeg valgt å se på en liten enhet i den næringen som kanskje har de største utfordringer da den opplever trykk fra flere hold. Marin sektor er preget av usikkerhet og turbulens i begge ender av verdikjeden. På den ene siden står de overfor en ustabil biologisk høstning og på den andre siden handelshindringer i form av tollbarrierer og dumpingsanklager. I oppgaven har jeg fulgt en bedrift over et tidsforløp, og studert hvordan eierne og driverne forholder seg til endringer i omgivelsene. Det blir en historie fra Finnmark der formell kunnskap møter ”taus kunnskap”. Hvordan går det når aktører med høy formell kompetanse møter ei næring som de ikke vet så mye om? Hvordan forholder de seg til næringen og hva skjer når de erverver kompetanse fra erfaringer? Alt blir sett ut fra et entreprenørskaps- og innovasjonsperspektiv. Gründerne av Lean Fish har vist en enorm evne til å omstille driften etter endringer i marked og omgivelser. Dette er kanskje et resultat av kombinasjonen høy utdanning, erfaringsbasert kunnskap og svakere tilknytning til tradisjoner og sted. Dette gjør at de har mindre terskel til å flytte på seg og endre eksisterende produksjon.
Publisher
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2007 The Author(s)
The following license file are associated with this item: