Fornuft eller følelser? En studie om hvordan profesjonelle rekrutterere tenker om kognitive feilkilder i intervjuet som seleksjonsmetode
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/11194Date
2017-05-30Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Ansettelse er en viktig beslutning for en virksomhet. Behovet for kompetanse er høyt og feilansettelser gir økonomiske konsekvenser. I Norge er intervju det vanligste seleksjonsverktøyet. En svakhet ved intervju, er at kognitive feilkilder kan påvirke intervjuer i seleksjonsbeslutningen. Med kognitiv beslutningsteori som bakteppe så vi nærmere på følgende kognitive feilkilder: bekreftelsesfellen, overdrevet selvtillit og intuisjon. I en kvalitativ studie har vi undersøkt hvordan profesjonelle rekrutterere beskriver kognitive feilkilder og hvordan de forebygger de samme feilkildene.
Våre funn viser at rekrutterne er seg bevisst de kognitive feilkildene i intervjusituasjonen. De anser påvirkning av kognitive feilkilder som noe de må unngå. For å forebygge påvirkning av de samme feilkildene bruker de ulike verktøy som strukturert intervju, tester og referansesjekk. Likevel beskriver de at når feilkilder påvirker, blir de mindre konsekvent i bruk av seleksjonsverktøy. Dette fører til at de i større grad fatter beslutninger basert på følelser. I dette paradokset viser vår undersøkelse at autonomibehov og bruk av skjønn er et viktig element. Profesjonalitet kan også innebære bevissthet rundt kognitive feilkilder og stole på egen erfaring.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2017 The Author(s)
The following license file are associated with this item: