Hope for the best, prepare for the worst. DEA-analyser med beste- og verste praksis til kartlegging av effektivitetsnivåer i ortopediske operasjoner ved UNN
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/11986Dato
2017-05-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Hensikten bak denne oppgaven er å undersøke anvendeligheten til DEA-analyser for kartlegging av effektivitet og ineffektivitet i ortopediske operasjoner ved UNN i 2015. Herunder også undersøke hvordan analysene kan benyttes av sykehuset til planlegging for eventuelle effektiviseringsarbeid.
Gjennom DEA-modeller for beste- og verste praksis estimeres effektivitet og ineffektivitet i fem ulike ortopediske operasjonstyper. Variablene benyttet for ressursforbruk er herunder kostnad per pasient, forberedelsestid, stuetid, forsinkelser i operasjonsstart og forsinkelser i stuetid. Variabelen som benyttes for produksjonen er DRG-vekter, hvilket indirekte danner grunnlaget for sykehusets inntektsgenerering.
Resultatene i analysen for beste praksis er at operasjonstypene jevnt over har lave effektivitetsnivåer. Sammenholdt med det faktum at fullbyrdet effektive operasjoner kan gå på bekostning av kvalitet og pasientsikkerhet i operasjonene, anmodes det at sykehuset vil være best tjent på å forbedre effektivitetsnivået blant de mest ineffektive operasjonene. Herunder benyttes modellen for verste praksis til kartlegging av ineffektiviteten i de ortopediske operasjonene. Resultatene fra analysen bekrefter tilstedeværelse av ineffektivitet i operasjonene. Videre benyttes layering-teknikken som kombinerer frontene fra beste- og verste praksis til lagvis inndeling av effektivitetsnivåer. Herunder undersøkes muligheten for å kartlegge trender og tendenser i variablene til de effektive og ineffektive operasjonene. Kostnaden per pasient, forberedelsestid og forsinkelse i oppstartstid anses å være avgjørende for operasjonene som danner effektivitet- og ineffektivitetsfrontene.
Asymptotiske tester, såkalte bankertester for grupper anvendes også for å teste for signifikans i effektivitetsforskjellene mellom sommer- og vintermånedene. Herunder kartlegges et betydelig høyere effektivitetsnivå i sommersesongen for effektivitetsmålene gjort med beste praksis, samt en signifikant ineffektivitet i sommermånedene for effektivitetsmålene gjort ved verste praksis.
Modellene for beste- og verste praksis anses på bakgrunn av denne studien å være anvendelig til effektivitetsanalyser for ortopediske operasjoner ved UNN. Videre tenkes modellen for verste praksis å være mest hensiktsmessig for kartlegging av ineffektivitet og det reelle og forsvarlige forbedringspotensialet i operasjonsaktiviteten. Resultatene fra disse analysene kan benyttes til kartlegging og planlegging av effektiviseringsarbeid.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2017 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: