Kunsten å balansere. En dagbokstudie av hvordan ansatte ved UiT i Harstad opplever og mestrer balansen mellom jobb og fritid.
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/13092Dato
2018-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Klaussen, SisselSammendrag
Den teknologiske utviklingen har gitt oss mulighet til å være tilkoblet jobben hjemmefra og på reise. At vi har lett tilgang gjør også oss lett tilgjengelig. Hvis ansatte er «koblet på» hele tiden, går det ut over tiden de tilbringer med familie og venner. Flere land har innført lover eller restriksjoner som skal sikre at de ansatte har rett til å ha fri fra jobb i fritiden sin. Målet er å redusere stress og forbedre ansattes balanse mellom jobb og fritid. Men hva er nå balanse?
Gjennom et kvalitativt dagbokstudie, kombinert med intervjuer, følger vi 4 ansatte ved UiT over en periode på 10 dager, for å se hvordan de opplever og mestrer balansen mellom jobb og fritid.
Studiet viser at ansatte bruker grensesetting for å opprettholde skiller mellom jobb og fritid. De ser det som naturlig at jobben følger deg litt, og ser ikke på jobbing utover ordinær arbeidstid som en belastning, gitt at det ikke overskrider grensene de har satt.
Muligheten for å være koblet på er både en mulighet og en utfordring. Også her bruker de grensesetting, for å sikre at muligheten til å være koblet på blir til deres fordel fremfor å bli en belastning.
Studiet viser også at hvis ansatte opplever at arbeidsbelastningen blir for stor over tid, tæres overskuddet den ansatte trenger for å håndtere belastningen ned. Å klare å opprettholde grensene som settes, samt å ha tid til å koble av og lade batteriene er viktig.
Vi ser også at belastning ikke kun er tiden som brukes på jobb utover ordinær arbeidstid. Det er også hvor de jobber og i hvilken grad arbeidet griper inn i privatsfæren deres
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2018 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: