Elevers strategibruk ved multiplikasjon av desimaltall. En kvalitativ undersøkelse av strategibruk hos elever i 7.-klasse på tekstoppgaver og oppsatte stykker med multiplikasjon av desimaltall
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/13798Dato
2018-05-13Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Gyth, Tor-ArneSammendrag
Formålet med studien er å kartlegge strategibruken til elever i 7.-klasse når de arbeider med multiplikasjon av desimaltall på tekstoppgaver og oppsatte stykker, og å se om strategibruken endrer seg ved ulike presentasjoner av matematiske problem. Studiet tar utgangspunkt i et sosialkonstruktivistisk kunnskapssyn i paradigmet kognitiv psykologi, og har et kvalitativt forskningsdesign. Datainnsamlingen har blitt utført blant elever i 7.-klasse som deltok frivillig. Som metode for datainnsamlingen har jeg utført kognitive intervju med et oppgavesett bestående av en blanding av tekstoppgaver av ulike multiplikative situasjoner og oppsatte multiplikasjonsstykker. Jeg gjorde lydopptak av intervjuene for å i ettertid kunne utføre en nøyaktig fortolkning av elevenes strategibruk. Videre ble intervjuene transkribert og fortolket og analysert deduktivt.
Gjennom analysen av datamaterialet kommer det frem at elevene i stor grad benytter seg av en generell strategi i form av en multiplikasjonsalgoritme. Samtidig som elevene regner ved bruk av en algoritme som hovedstrategi blir også delstrategier som kompenseringsstrategi, regelstrategi og direkte retrieval brukt. Resultatene viser at elevene ikke endrer bruk av strategi når den multiplikative situasjonen endres, og det er heller ingen direkte forskjell på strategibruken ved tekstoppgaver og oppsatte stykker, men at elevene kun endrer strategi basert på rekkefølgen på faktorene. Da blir både kommutativitet og strategier som baserer seg på oppdeling av tall benyttet.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2018 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: