Økologisk torskeoppdrett : en økonomisk analyse
Author
Olsen, TrulsAbstract
Denne undersøkelsen tar for seg forskjellene mellom økologisk og konvensjonell oppdrett av torsk, med fokus på produksjonskostnader. Grunnlaget for at en ønsker å undersøke dette er at produksjonskostnadene for oppdrett av torsk er mye høyere enn hva det koster å villfange torsk. Det må derfor betales høyere pris for oppdrettet torsk og analysen vil gjøres for å se på økologisk oppdrett av torsk som en mulig differensieringsstrategi. Undersøkelsen viser hvilken merkostnad som kan forventes ved å drive torskeoppdrett etter økologisk standard.
Oppdrett har vært saumfart i media og har måttet tåle mye kritikk av ulike årsaker. I tillegg til det rent økonomiske insentiv om mulighet for merpris, kan økologisk oppdrett dermed også være en måte å få mer positiv omtale rundt oppdrett på generell basis.
Undersøkelsen viste at det er relativt små forskjeller mellom økologisk og konvensjonell torskeoppdrett. De viktigste forskjellene som vil ha en konsekvens av betydning for produksjonskostnaden, er de restriksjoner på tetthet som en har på økologisk oppdrett, og prisen på det økologiske fôret.
Analysen viser at produksjonskostnadene for økologisk oppdrett av torsk er 15 % høyere enn for ordinær oppdrettet torsk. Med indikasjoner på at kan få 30 % merpris for økologisk fisk, burde dette være interessant for aktører som ønsker å etablere seg innenfor økologisk torskeoppdrett.
Publisher
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2008 The Author(s)
The following license file are associated with this item: