Ordning for militært tilsatte; når vi målsettingen? – Jobbforpliktelse og vilje til en karriere i Hæren
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/14994Date
2018-10-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Denne oppgaven omhandler ordning for militært tilsatte (OMT) og hvordan turnover kan ses i relasjon til denne prosessen. Forsvaret, og Hæren, uttaler ofte at personellet er organisasjonens viktigste ressurs og vi har med bakgrunn i dette valgt å rette fokus på hvordan Hæren evner å tilfredsstille de ansattes ønsker og behov slik at de kan få opp ståtiden i tråd med intensjonen bak OMT. Forsvarsministeren har uttalt at den operative evnen svekkes fordi for mange ansatte tjenestegjør for kort tid og skifter stilling alt for fort (Regjeringen, 2015). Denne oppgaven vil søke å forklare hvorfor det er blitt slik.7
Vi har gjennomført en kvantitativ undersøkelse som har fokusert på jobbforpliktelse og motivasjon, herunder kompetanseheving og egenutvikling, konkurransedyktig lønn og incentiver samt karriere- og karriereutvikling. Fellesnevneren for samtlige fokusområder er turnover og hvordan Hæren i større grad skal klare å beholde personellet sitt. Spørreundersøkelsen ble sendt ut til samtlige ansatte i OR-søylen i Hæren. Av 2050 ansatte svarte 1077, noe som gir en svarprosent på 52,5 %.
Resultatene viser at det er en viss grad av sammenheng mellom både jobbforpliktelse og de faktorene som sokner under motivasjon og turnoverintensjon. Selv om vi ikke har noen fremtredende funn som peker på en spesifikk forklaring er de tilstede, og spesielt interessant opp mot problemstillingen er de deskriptive funnene på enkeltspørsmål. Det kommer fram at mange føler en sterk tilhørighet og forpliktelse til jobben, noe som kan defineres som profesjonsidentitet. Samtidig ser vi en del tendenser som går på lønn, incentiver, karriere og kompetanseheving som tyder på at en forbedring innenfor disse temaene kan ha en påvirkning på turnoverintensjonen. Funnene våre tyder på at det er et uforløst potensial knyttet til denne tematikken som Hæren, og potensielt Forsvaret som helhet, bør se nærmere på dersom de ønsker å fremstå som en enda mer attraktiv arbeidsgiver og i tillegg få en økt ståtid på personellet som er ansatt i organisasjonen.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2018 The Author(s)
The following license file are associated with this item: