Læreres oppfatninger av problemløsing. En kvalitativ studie av læreres oppfatning av problemløsing.
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/15709Dato
2019-05-22Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Ryel, Hans ChristianSammendrag
I forslag til ny læreplan i matematikk er utforsking og problemløsing blitt et av kjerneelementene i faget. Andre kjerneelementer er modellering, resonnering, argumentasjon og kommunikasjon, noe som er sentralt i problemløsing. I dette forslaget er verbet «utforske» nå et av de mest brukte i kompetansemålene, og det kan ikke lenger være tvil om at problemløsing skal mer inn i undervisningen. Derfor er det viktig at lærerne vet hva problemløsing er, og for meg som lærerutdanner blir kunnskap om lærernes oppfatning om og bruk av problemløsning enda viktigere.
Formålet med denne studien er å få bedre kunnskap om hvordan lærere oppfatter begrepet problemløsing, og på hvilken måte de bruker problemløsing i sin undervisning. Det er også et mål å finne ut hvilke oppgavetyper lærerne forbinder med problemløsing, og hva lærerne finner spesielt utfordrende ved å jobbe med problemløsing.
Analysen av viste at lærerne har svært ulik erfaring med problemløsing, og derfor ulik oppfatning av hva problemløsing er. Det kom likevel fram at de fleste lærerne har en klar oppfatning av at en problemløsingoppgave skiller seg fra en «vanlig» oppgave, og at når elevene jobber med et problem må elevene selv finne en framgangsmåte eller metode. De største utfordringene lærerne forteller om, er mangel på tid, det å få alle elevene med, og det å finne den gode oppgaven.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2019 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: