Hvordan skal vi produsere torsken?
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/18313Date
2019-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Reiertsen, AudunAbstract
Verden har et økende behov for mat samtidig som det legges stadig større press på ressursene. Det er mange måter å produsere mat og sjømatproduksjon er en av dem. Sjømat er av mange ansett som en av de viktigste matkildene i fremtiden. Produksjon av fersk fisk er blant disse. Sjømatmarkeder for fersk fisk stiller krav om leveransestabilitet, kvalitet og bærekraft. Det fins tre prinsipielt forskjellige konsepter for produksjon av fersk fisk. Villfangst, levendelagring og oppdrett av fisk. Denne oppgaven fokuser på hvilket av de tre produksjonskonseptene det kan være best å velge. For å svare på dette, tas det utgangspunkt i at det konseptet som presterer best også er det beste valget.
Ifølge strategisk teori oppstår den beste prestasjonen i konsepter som har konkurransefortrinn. Konkurransefortrinn oppstår fordi bedrifter har unike ressurser som blir godt utnyttet i omgivelser som gjør dem verdifulle (Hunt & Morgan, 1995). Følgelig ble det i denne oppgaven undersøkt hvorfor et produksjonskonsept får konkurransefortrinn fremfor alternative konsepter.
Med dette som utgangspunkt ble det konstruert variabler som undersøkte kilder til konkurransefortrinn for torskeoppdrett og levendelagring av torsk. Variablene og prestasjonsmål baserer seg på eksport og sluttseddeldata fra torskebransjen i Norge.
Sentrale funn var at egenskaper ved torskeoppdrett og levendelagring av torsk ga konkurransefortrinn. Fortrinnene oppstod som følge av reduserte kvoter, sesongvariasjoner og kvalitetsutfordringer i den tradisjonelle fangsten. Samtidig ble det avdekket at svakheter ved konseptene svekker betydningen av fortrinn. Dette gjorde at ingen av produksjonskonseptene hadde en optimal konkurranseposisjon over tid. I et samfunnsøkonomisk perspektiv indikerte disse funnene at konseptene kunne sameksistere. Videre ble det bekreftet at verdifulle egenskaper kan miste sin verdi over tid som følge av omgivelsesrelaterte endringer i kvoter, sesonger og kvalitet.
Funnene har implikasjoner for næringsaktører som vurderer å starte med et nytt produksjonskonsept for fersk fisk. I slike tilfeller bør en vurdere hvorvidt det er mulig å oppnå konkurransefortrinn. Dette kan en vurdere etter hvordan eksisterende reguleringer, leveransestabilitet og kvalitetssituasjon er for den etablerte produksjonsformen. Gitt at en oppnår fortrinn basert på disse kriteriene, kan det være hensiktsmessig å starte opp produksjon.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: