Risikovurdering; import og spredning av tarmpatogene bakterier med krydder og urter
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/19287Date
2007-09-26Type
Research reportForskningsrapport
Author
Rimstad, Espen; Høiby, E. Arne; Kapperud, Georg; Lassen, Jørgen Fredrik; Lunestad, Bjørn Tore; Nygård, Karin Maria; Olsvik, Ørjan; Nesbakken, Truls; Robertson, Lucy; Tryland, Morten; Tranulis, Michael A.; Vainio, Kirsti; Blom, HansAbstract
Forbruket av krydder i Norge øker og ligger per i dag på vel ½ kg per person og år (2006). Forbruket hos oss er imidlertid fortsatt langt lavere enn i enkelte andre industriland (eksempelvis USA med et forbruk på 1,6 kilo per person og år) og vil derfor sannsynligvis fortsatt øke ganske betydelig. Også antall ulike kryddertyper øker, parallelt med økende interesse for ”eksotisk” (ikke minst asiatisk) mat. Faggruppen for hygiene og smittestoffer i Vitenskapskomiteen for mattrygghet startet denne egeninitierte saken for å belyse mulig sammenheng mellom krydder som smittekilde og tarmpatogene bakterier isolert fra mennesker (f. eks Salmonella og E. coli) i Norge.
Description
Source at https://vkm.no/