Økokrims omdømme i antihvitvaskingsarbeidet
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/19963Date
2020-06-25Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Kritikk mot en offentlig etat kan påvirke etatens omdømme og hvilke konsekvenser dette kan ha. Oppgaven tar for seg omdømmet til Økokrims antihvitvaskingsarbeid. Antihvitvaskingsarbeidet i Norge er primært et samarbeid mellom Økokrim og de rapporteringspliktige ifølge hvitvaskingsloven av 2018. Første halvår 2020 har Økokrim vært utsatt for mye kritikk, da det kommer frem at de rapporteringspliktige savner mer transparens rundt hva som skjer med rapportene de sender til Økokrim om mistenkelige transaksjoner. Vi ville undersøke om den offentlige debatten og tydelige misnøyen til de rapporteringspliktige kan medføre et omdømmetap for Økokrim.
I denne oppgaven har vi analysert hvordan kritikken kan påvirke Økokrims omdømme ved hjelp av Fombrun og van Riels modell “The roots of fame”, som beskriver ulike kvaliteter en organisasjon bør inneha for å oppnå et omdømme av stjernekvalitet. Vi har valgt å bruke legitimitetsteori for å reflektere over hvordan de rapporteringspliktiges rapporteringsvilje blir påvirket av Økokrims omdømme.
Oppgavens metode er kvalitativ dokumentundersøkelse. Den viktigste arenaen for kritikken og den påfølgende debatten har vært avisen Dagens Næringsliv, så dokumentene er derfor basert på debatten i Dagens Næringsliv, debatt i Stortinget, og sentrale offentlig dokumenter.
Undersøkelsen vi har gjort viser at Økokrims omdømme kan bli påvirket i det lange løp dersom situasjonen som danner grunnlaget for kritikken mot Økokrims antihvitvaskingsarbeid vedvarer.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2020 The Author(s)
The following license file are associated with this item: