• Bestemmelse av saltinnhold i mat ved hjelp av natrium selektiv elektrode og potentiometrisk kloridtitrering 

      Almås, Anette (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2012-05-15)
      Salttilsetning (NaCl) har vært benyttet i lang tid i næringsmiddelindustrien både for å forbedre sensoriske egenskaper og for å konservere matvarer. Inntak av salt er imidlertid generelt for høyt i den vestlige verden, også i Norge. Det er nå vel kjent at det høye saltinntaket bidrar til å øke blodtrykket. Siden et høyt blodtrykk kan føre til en rekke livstruende sykdommer er det derfor viktig å ...
    • Bevaring av marine områder i Norge: En studie av hvordan det norske rammeverket for bevaring av marine områder gjennomføres i praksis 

      Jonassen, Runa Ösp Gudmundsdottir (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-06-02)
      «Bevaring av marine områder» er i utgangspunktet et samlebegrep for tiltakene «vern av marine områder» og «andre effektive arealbaserte bevaringstiltak». Norges arbeid med bevaring av marine områder er preget av et internasjonalt rammeverk med havrettskonvensjonen som overordnet rammeverk for marin forvaltning i Norge. Konvensjonen om biologisk mangfold, den internasjonale naturvernunionen (IUCN) ...
    • Bidrar Aquaculture Stewardship Council til å fremme økt bærekraftighet hos norsk oppdrett? Casestudie: Grieg Seafood Finnmarks implementeringsprosess av ASC laksestandard 

      Anker-Henriksen, Ola Gunder (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-08-15)
      Bærekraftig utvikling for norsk oppdrettsnæring er nødvendig for å løse dagens og fremtidens utfordringer, for eksempel, miljøvennlighet, rømning og fiskehelse. Den globale befolkingsveksten og deres konsumvaner gir indikasjoner på at verdens matproduksjon må økes. Oppdrettsnæringen kan være med på imøtekomme fremtidens matetterspørsel. For å kunne oppnå dette må det jobbes for en bærekraftig utvikling ...
    • Bioactive molecules extracted from the marine sponge Aplysilla sulfurea and the marine phytoplankton Porosira glacialis 

      Varmedal, Ingrid (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-22)
      Aqueous and organic extracts of the Arctic sponge Aplysilla sulfurea and methanolic extracts from the Arctic phytoplankton Porosira glacialis were fractionated using preparative HPLC into 40 fractions according to the polarity of the components in the extract. The fractions were tested for antibacterial, anticancer and antioxidative activities. After re-chromatography, active fractions were analyzed ...
    • Biochemical composition and antioxidant capacity of two sea cucumbers (Cucumaria frondosa and Parastichopus tremulus) 

      Edvardsen, Celine (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)
      Sea cucumber is one of the most expensive seafood products in the world and dried sea cucumbers can be valued at more than USD 300 per kilogram for Astichopus japonicus, which is one of the highest priced species. Both market and consumption are centred in East- Asia. Sea cucumbers are sold in various forms, but the majority are distributed to the ’beche-de-mer’ market (gutted, boiled and dried ...
    • Biochemical composition of live feed used in cod larvae production - As good as it gets, or room for improvement? 

      Mæhre, Hanne K (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2010-01-21)
      Low survival rate, slow growth and developmental abnormalities during the larval stage are challenges related to aquaculture of marine species. Several studies have shown that feeding the larvae their natural feed source, zooplankton, improves these factors significantly compared to feeding them intensive feeds like rotifers. The nutritional quality of the feed is likely to play a crucial role. ...
    • Biokjemisk sammensetning av gonader fra kråkeboller (Strongylocentrotus droebachiensis) - Effekt av sesong, miljø og fôrsammensetning 

      Holstad, Anna Mjøen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-06-07)
      Drøbakkråkebollen (Strongylocentrotus droebachiensis) har i de siste 50 årene beitet ned tareskog langs norskekysten, og omtales ofte som et skadedyr. I andre deler av verden er kråkebollegonader en høyt ansett matvare på grunn av sin karakteristiske søt-salte smak. Gonadene man finner i drøbakkråkeboller langs norskekysten er som regel for små til at kommersiell fangst kan bli lønnsomt, og ...
    • Biokjemisk sammensetning av ulike filetstykker fra vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar L.) - med hovedfokus på fettinnhold og fettsyresammensetning 

      Hansen, Simon Skålsvik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)
      Norge er den største produsenten av atlantisk laks (Salmo salar L.) på verdensbasis. Etterspørselen av fiskemel og fiskeoljer er høy, noe som har medført at vegetabilske proteiner og oljer har erstattet mye av de marine råvarene i fiskefôret. Vegetabilske oljer inneholder ikke de langkjedede omega-3 (LC-n-3) fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA), som har vært tillagt den ...
    • Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder 

      Gabrielsen, Ronja Amalie (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)
      I Norge utgjør ikke-smittsomme sykdommer hele 87 % av sykdomsbyrden (FHI, 2018). Hovedårsaken til disse sykdommene er feilernæring (Mozaffarian, 2016). At fisk og sjømat er bra for helsen er godt akseptert, men helsefordelene har i hovedsak vært knyttet til den gunstige fettsyresammensetningen i sjømat. I de senere år har interessen for bioaktive komponenter økt, og marint restråstoff kan være en ...
    • Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i hydrolysert sjøpølse, mikroalger og mesopelagiske organismer 

      Killingmo, Signy Antonette Linge (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-18)
      Havet utgjør mer enn 70 % av overflaten til jordkloden, men står bare for 7 % av alt protein konsumert i verden. For å utnytte havet i større grad kan man høste på et lavere trofisk nivå i næringskjeden. Hele 90 % av energien tapes mellom hvert trofiske nivå og lite utnyttede arter i de lavere nivåene er derfor en stor potensiell ressurs. Disse artene kan muligens utnyttes til humant konsum, eller ...
    • Biokjemiske egenskaper og kitininnhold i skallfraksjoner fra bioraffinering av raudåte (Calanus finmarchicus) 

      Alvheim, Britt-Nora (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2019-05-15)
      Høsting fra lavere trofiske nivå etter underutnyttede arter, som raudåte (Calanus finmarchicus), er foreslått som tiltak for mer bærekraftig utnyttelse av marine ressurser. Raudåte inneholder viktige næringsstoffer som lipider, proteiner og kitin. Bedriften Calanus AS høster og prosesserer raudåte og utvikler raffineringstrinn for en skallfraksjon. Hensikten med oppgaven var å karakterisere biokjemisk ...
    • Bioterrorloven. Konsekvenser for eksport av norske fiskeprodukter til USA 

      Alendal, Laila Terese (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-05)
      I denne oppgaven har jeg tatt for meg den amerikanske bioterrorloven, P.L. 107-188. Loven ble vedtatt av president George W. Bush på bakgrunn av terroraksjonen i USA 11. september 2001. P.L. 107-188 inneholder nye importregler for matvarer som skal til USA. Jeg har studert hvilke virkninger importreglene har fått for eksportører, transport- og spedisjonsfirma i Norge. Dette er nyttig fordi innføring ...
    • Blokkjedeteknologi i oppdrettsnæringen. Hvilke innvirkninger kan blokkjede ha på sporbarhet i oppdrettsnæringen? 

      Sande, Rolf Jakob (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)
      Oppgaven skal gi et innblikk i hvordan blokkjedeteknologi kan brukes i sjømatnæringen, og hvilke fordeler og ulemper det eventuelt vil medføre. Formålet med teknologien er å tilrettelegge for sikker datautveksling og bedre sporing av informasjon. I den forbindelse går jeg også dypere inn å beskriver egenskapene ved teknologien som de siste årene har fått mye oppmerksomhet fra akademia og ...
    • Blue mussel farming : a comparison of the Norwegian and the Canadian industries 

      Ytrøy, Egil Henning (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-11-15)
      Since the 1970s, many attempts have been made in Norway to turn blue mussel farming into a growth industry. Total production has increased during the last ten years, but prices have decreased and the value of the Norwegian production has fluctuated greatly. Many blue mussel farming companies have failed. Hence, the results have not been as expected. The Canadian story is different. In contrast to ...
    • Bortfall av kjønnsceller hos atlantisk laks (Salmo Salar L.) - effekter på vekst og uttrykk av gener som er sentrale i regulering av hypothalamus-hypofyse-gonade aksen 

      Karlsen, Kristian (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-10-15)
      Genetisk innblanding fra rømt oppdrettslaks i ville laksebestander er uønsket - og må så langt mulig begrenses dersom oppdrettsnæringen skal fortsette å vokse. I industrien er kjønnsmodning også et stort økonomi- og velferdsproblem grunnet negative effekter på somatisk vekst, kjøttkvalitet, immunfunksjon og hypo-osmoregulatorisk evne. En løsning på disse utfordringene kan være produksjon av steril ...
    • Bortfall av MSC-godkjenning for norske fiskerier. Betydningen av miljømerking og sertifisering 

      Mikkelsen, Magnus (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      Formålet til oppgaven er å bidra til økt forståelse for miljømerking og sertifisering som styringsform til ressursforvaltning, til tross for at det finnes reguleringer i fiske fra myndighetenes side. Den har også til hensikt å gi økt innsikt på betydningen dette har for norsk fiskerinæring. På bakgrunn av dette ble problemstillingen «Hva slags styringsformer er miljømerker og sertifisering, og hvilken ...
    • Bruk av frysebehandling, tilsetjingsstoff eller saltemetodar ved produksjon av saltfisk : verknad på farge og utbytte hos saltmodna og utvatna produkt 

      Oldeide, Linda Agathe (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2011-11-28)
      Saltfisk i dag er ikkje berre næringsrik mat, det er også festmat. Utfordringane rundt dette er at forbrukaren set andre krav til fisken enn bare at den skal smake godt. Det er i dag viktig at den ser bra ut òg. Dette er ei utfordring for fiskerinæringa der kvantum som regel trumfe kvalitet og ein får då gjerne ein fisk som smakar godt og er sunn, men har eit utsjåande med potensiale for forbetring. ...
    • Bruk av Lean som forbedringsverktøy i norsk fiskeindustri: En studie av Lerøy Seafood, avd. Melbu 

      Starheim, Mathias Andre (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-15)
      Norsk fiskeindustri har tatt i bruk både ny teknologi og nye styringsverktøy for å øke effektiviteten, forbedre utnyttelsen av råstoffet og styrke fortjenesten. Ett av styringsverktøyene som har blitt introdusert i de seinere årene er Lean. Dette er et styringsverktøy som har sitt utspring i Toyota Motor Corporation og japansk kultur. Denne studien ser nærmere på hvordan Lean er satt sammen og ...
    • Bruk av Lean som forbedringsverktøy i norsk fiskeindustri: En studie av Lerøy Seafood, avd. Melbu 

      Starheim, Mathias Andre (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-13)
      <p>Norsk fiskeindustri har tatt i bruk både ny teknologi og nye styringsverktøy for å øke effektiviteten, forbedre utnyttelsen av råstoffet og styrke fortjenesten. Ett av styringsverktøyene som har blitt introdusert i de seinere årene er Lean. Dette er et styringsverktøy som har sitt utspring i Toyota Motor Corporation og japansk kultur. <p>Denne studien ser nærmere på hvordan Lean er satt sammen ...
    • Bærekraft i handel med fersk laks og torsk mellom Norge og Frankrike En studie av tiltak og holdninger til bærekraft blant norske eksportører og franske importører 

      Balstad, Rachel Margrethe (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-31)
      Målet med denne undersøkelsen var å finne ut hvorfor bærekrafttiltak innføres, og hvordan bærekraft operasjonaliseres og samsvarer mellom norske eksportører og franske importører av fersk laks og torsk. I tillegg undersøker oppgaven likheter i utfordringene norsk eksportører og franske importører av fersk laks og torsk har med å innføre bærekrafttiltak. En tematisk analyse av intervju med 14 ...