Mastergradsoppgaver i fiskeri- og havbruksvitenskap: Recent submissions
Now showing items 241-260 of 301
-
Ny bransje i turbulente omgivelser – bedrifters strategiske tilpasninger og økonomiske konsekvenser
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-15)Torskeoppdrett er en ny bransje som de siste årene har vokst betraktelig. Med bakgrunn i bransjens mange problemer og utfordringer har lønnsomheten til nå vært svært dårlig. Den storstilte satsningen på torskeoppdrett har vært kapitalkrevende. Betydelig mengder kapital er spyttet inn av velvillige investorer. Med sine allerede eksisterende problemer og utfordringer er bedriftene i bransjen spesielt ... -
Verdsetting av Ryggefjord fiskebåtrederi
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-04-15)Da adgangen til å drive ervervsmessig fiske i Norge er strengt regulert i lov om viltlevende marine ressurser og i deltagerloven, er Ryggefjord Fiskebåtrederi avhengig av fiskerettigheter. Siden fiskerettighetene er begrenset og gir adgang til en fornybar naturressurs, er de gjenstand for en unik verdi. Norges gode forvaltning av de viktigste kommersielle fiskeslagene i Barentshavet, har ført til ... -
Barns holdning til sjømat. Hvilken holdning har barn til sjømat, og hvordan innvirker eksponering og sosial påvirkning deres holdning?
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-15)Bakgrunnen for denne studien er regjeringens anbefalinger om å øke barn og unges konsum av sjømat. Ut fra dette ble Fiskesprell igangsatt i norske barnehager og ungdomsskoler. Dette var en frivillig ordning som hadde til hensikt å fremme sjømat som en naturlig del i barns kosthold og tilby barna mer sjømat. Med utgangspunkt i forskning som viser at barn danner sine holdninger til mat ut fra både ... -
Effect of processing on antioxidative capacity of seafood muscle during a simulated gastrointestinal digestion
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05)Reactive oxygen species (ROS) are free radicals and non radical oxygen species which are unavoidably produced in the body. Oxidative stress represents a disturbance in the equilibrium status of pro-oxidants and antioxidants reactions in favor of the pro-oxidants. In living organisms and the condition can damage cellular lipids, proteins, or DNA. By far the most important defense mechanism against ... -
Slepemotstand, effektivitet og fangstsammensetning i fiske med trål tilpasset dyreplankton: forsøk med trål i små skala
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-02-16)Oppgaven tar for seg hvilken innvirkning størrelsen på maskevidde i planktontrål (spesielt for raudåte, Calanus finmarchicus) får på slepemotstand, effektivitet og fangstsammensetning ved forsøk med nedskalerte modeller av de planktontråler som brukes i dag. En kontrolltrål og tre testtråler ble tauet parallelt for å sammenligne fangstmengde og fangstsammensetning, og det ble gjort målinger på ... -
Blue mussel farming : a comparison of the Norwegian and the Canadian industries
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-11-15)Since the 1970s, many attempts have been made in Norway to turn blue mussel farming into a growth industry. Total production has increased during the last ten years, but prices have decreased and the value of the Norwegian production has fluctuated greatly. Many blue mussel farming companies have failed. Hence, the results have not been as expected. The Canadian story is different. In contrast to ... -
Marketing and distribution of artisanal fisheries in the Gambia : "women as fish protein suppliers in the Gambia"
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 1996). -
Næringsinnhold i African catfish (Clarias gariepinus) beriket med taurin : tap ved tilberedning
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-06-13)Mangelen på marine råstoffer har ført til bruk av vegetabilske råvarer i produksjon av fiskefôr. Innblanding av vegetabilske råvarer i fiskefôr gjør for eksempel at oppdrettsfisken får et lavere innhold fordelaktige komponenter enn det som normalt finnes i vill fisk. Prosessering og tilberedning av mat påvirker også innholdet av næringsstoffer. Mange gunstige forbindelser påvirkes negativt av slik ... -
Changes in the antioxidative capacity of saithe (Pollachius virens) and shrimp (Pandalus borealis) press juice and muscle during a simulated gastrointestinal digestion.
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-05-22)Sammendrag Reaktive oksygenforbindelser (ROS) brukes ofte som en fellesbetegnelse for frie radikaler og reaktive oksygenforbindelser. Disse produseres kontinuerlig i kroppen. Kroppen har differensierte systemer for å beskytte seg mot skader fra slike forbindelser; antioksidanter. Dersom forholdet mellom ROS og antioksidanter blir høyt, kan det oppstå en tilstand som kalles oksidativt stress. ROS ... -
Islagring av torsk (Gadus morhua) og brosme (Brosme brosme) : Har brosme spesiell lang holdbarhet?
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-06-05)Torsk og brosme er viktige råstoff for produksjon av konvensjonelle produkter som tørrfisk og saltfisk. Begge er torskefisker, men en stor forskjell er at brosme vanligvis skiller ut mye mer slim fra skinnet enn torsk etter slakting. Kvalitetsforskriftene tillater brosme å islagres i 15 dager før produksjon av for eksempel tørrfisk, mens grensen for torsk er 12 dager. I perioder har det til og med ... -
Antibakteriell aktivitet i vev fra Paralithodes camtschatica (kongekrabbe) og Lithodes maja (trollkrabbe): en sammenligning av to ulike ekstraksjonsmetoder
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-05-29)Forskjellige vev fra to krepsdyrarter, Paralithodes camtschatica og Lithodes maja, ble testet for antibakteriell aktivitet. Frysetørkede prøver ble ekstrahert med to forskjellige ekstraksjonsmetoder, løsemiddelekstraksjon (60 % Acetonitril + 0,1 % Trifluoreddiksyre) og syreekstraksjon (20 % eddiksyre) og videre ekstrahert og konsentrert ved fast fase ekstraksjon (SPE). Proteinkonsentrasjonen i ... -
Økologisk torskeoppdrett : en økonomisk analyse
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008)Denne undersøkelsen tar for seg forskjellene mellom økologisk og konvensjonell oppdrett av torsk, med fokus på produksjonskostnader. Grunnlaget for at en ønsker å undersøke dette er at produksjonskostnadene for oppdrett av torsk er mye høyere enn hva det koster å villfange torsk. Det må derfor betales høyere pris for oppdrettet torsk og analysen vil gjøres for å se på økologisk oppdrett av torsk som ... -
En bioøkonomisk analyse av det norske uerfisket
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-06-05)Det norske fisket etter uer var i en begrenset tidsperiode et direkte fiskeri uten reguleringer. På bakgrunn av et lavt bestandsnivå som følge av rekrutteringssvikt hos de kommersielle norske bestandene av vanlig uer og snabeluer, har det norske uerfisket blitt karakterisert som et biologisk overfiske av Artsdatabanken, som i 2006 plasserte de to artene på Norsk Rødliste. Formålet med denne studien ... -
Differensieringsstrategier innen irsk lakseoppdrett
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-05-15)Laks blir i all hovedsak solgt som en standardvare og derfor foregår det prinsipielt priskonkurranse på spottmarkedet. Noen oppdrettsnajonser oppnår allikevel gjennomsnittlig mye høyere pris enn andre. Blant disse finner vi Irland som produksjonsmessig er en liten aktør i markedet. Denne studien undersøker hvordan Irland oppnår bedre priser enn konkurrentene i laksemarkedet. Basert på en dyptgående ... -
Kysttorsk i krise : Om medforvaltning i et unntaksregime
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-03)Bestandssituasjonen for norsk kysttorsk er for tiden svært kritisk, og ICES anbefaler at det iverksettes tiltak for å bygge opp igjen bestanden. På bakgrunn av dette har det vært nedsatt flere arbeidsgrupper, som har utarbeidet forslag til mulige reguleringstiltak, samt beskrevet utfordringer knyttet til forvaltningen av kysttorsk. Denne oppgaven ser på arbeidet i disse gruppene knyttet opp mot teori ... -
Forvaltning av kongekrabbe (Paralithodes camtschaticus) - et økologisk eksperiment?
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-02-15)Kongekrabben, Paralithodes camtschaticus, ble satt ut i Barentshavet på 60-tallet av russiske forskere, og har i dag etablert en reproduserende bestand både i russisk og norsk del av Barentshavet. Krabben er en forvaltningsmessig utfordring ettersom den både er en introdusert, fremmed art og en kommersielt lønnsom art. I dag har den en antatt utbredelse fra grensa mot Russland og kanskje ned til ... -
Fysiologiske responser på handtering hos flekksteinbit(Anarhichas minor Olafsen)
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-11)Stress og fysiologiske responser på stress kan være et stort problem i oppdrett av fisk. Dette har blitt forsket mye på hos laksefisk. Flekksteinbit (Anarhichas minor Olafsen), er en lovende oppdrettsart. I motsetning til laksefisk synes flekksteinbit i fangenskap å være svært fortrolig med folk og handtering. Fysiologiske responser på ulike stressorer har tidligere ikke vært undersøkt hos ... -
Haemolymfeprotein som indikasjon på muskelmasse hos oppfôrede og villfangede kongekrabber (Paralithodes camtchaticus Tilesius 1815)
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-11-12)Haemolymfeprotein som indikasjon på muskelmasse hos oppfôrede og villfangede kongekrabber -
Sesongvariasjon i etterspørsel etter oppdrettet torsk på det franske markedet
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-11-15)Hovedformålet med denne oppgaven er å beskrive sesongforskjeller i priselastisiteter for oppdrettet torsk på det franske markedet. Det gjøres ved spesifikasjon av en økonometrisk modell og estimering av parametere for etterspørselen etter fersk oppdrettet, fersk villfanget og frossen torsk. Beregnede pris- og inntektselastisiteter, samt krysspriselastisiteter mellom produktene kan brukes av aktører ... -
Ekstrakter av blåbær og blåskjell som naturlige antioksidanter
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-09-21)De siste tiårene har det vært et økende fokus på helse og kosthold. Sjømat er en viktig kilde til helsemessige gunstige fettsyrer. Spesielt er det de langkjedede, flerumettede omega-3 fettsyrene som har vist seg å ha flere positive effekter for human helse. Problemet med disse langkjedede marine fettsyrerne når det kommer til å benytte dem i matproduksjon er at de har lett for å harskne. For å ...