Mastergradsoppgaver i fiskeri- og havbruksvitenskap: Recent submissions
Now showing items 101-120 of 301
-
Implementering av havbruk til havs - Kan havbruk ut til territorialgrensen øke næringens arealtilgang?
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-17)Temaet for denne oppgaven er om arealknapphet og sameksistensutfordringer i kystsonen kan løses gjennom ordningen med utviklingstillatelser, nærmere bestemt ved bruk av åpen teknologi for havbruk til havs som utnytter Norges naturgitte fortrinn i sjø. Formålet er å se om implementering av havbruk innenfor territorialgrensen kan være løsningen på arealknapphet i kystsonen, og reelt bidra til arealtilgang ... -
A growth comparison of allopatric and sympatric whitefish
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-27)The purpose of this study was to see if growth and size at maturity were different between a LSR-whitefish morph living in allopatry and one living in sympatry with the DR-morph. Here, I hypothesized that somatic growth in monomorphic LSR-whitefish would be greater. Further, that the age at maturation would be lower for the monomorphic LSR-whitefish than that of the polymorphic LSR-whitefish. As a ... -
Hvordan har sjømatkultur og sjømatkonsum utviklet seg i Japan?
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-06-03)Det blir i dag understreket at sjømat vil være avgjørende for å mette en voksende verdensbefolkning og sikre en sunn og god ernæring. Japan har lenge ligget i verdenstoppen når det gjelder inntak av sjømat per innbygger, og det kan derfor være interessant å se nærmere på sjømatkultur og sjømatkonsum i Japan. Hva er bakgrunnen for japanernes store appetitt på sjømat? Hva kjennetegner deres ... -
Identification of Bioactive Molecules from Arctic Marine Arthrobacter Isolates
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-21)In this study, five isolated Arctic marine bacteria of the genus Arthrobacter were cultivated under different temperatures and growth media. Employing the “One Strain-Many Compounds” (OSMAC) approach, in an attempt to produce novel and interesting compounds with potential bioactivity by triggering different metabolic pathways. The motivation for this thesis was to discover new types of arthrobacilins ... -
Kvalitet og holdbarhet av torskefilet – påvirkningen av ulik temperatur ved «ilandføring»
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-17)Sjømatnæringen i Norge er viktig for både norsk økonomi og grunnlaget for bosetning langs den lange kysten vår. I dagens samfunn kastes rundt en fjerdedel av all mat som produseres som følge av mikrobiell aktivitet. Fisk er et lett bedervelig råstoff, og derfor er det viktig å finne metoder for å oppnå best mulig holdbarhet. Brudd på kjølelinjen ved produksjon av ferske fiskeprodukter og lagring ved ... -
In vitro fordøyelse av fett fra kiselalgen Porosira glacialis
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-19)Behovet for fett som inneholder langkjedede omega-3 fettsyrer i fiskefôr og helsekostprodukter har økt. Fiskeolje som tradisjonelt har blitt brukt i disse produktene er mangelvare og mange har foreslått at primærprodusentene, marine mikroalger, kan dyrkes og brukes til slike formål. Hensikten med denne oppgaven var å undersøke om fett i mikroalgen P. glacialis, kan fordøyes i et in vitro fordøyelsessystem ... -
Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i hydrolysert sjøpølse, mikroalger og mesopelagiske organismer
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-18)Havet utgjør mer enn 70 % av overflaten til jordkloden, men står bare for 7 % av alt protein konsumert i verden. For å utnytte havet i større grad kan man høste på et lavere trofisk nivå i næringskjeden. Hele 90 % av energien tapes mellom hvert trofiske nivå og lite utnyttede arter i de lavere nivåene er derfor en stor potensiell ressurs. Disse artene kan muligens utnyttes til humant konsum, eller ... -
Restråstoffer fra videreforedling av sløyd laks (Salmo salar L.). Ernæringsmessige egenskaper med vekt på fett
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-18)Omtrent 20% av laksen som blir slaktet i Norge videreforedles til filetprodukter før de eksporteres eller selges innenlands. Buklister, rygger, hoder, kjøttavskjær («Bits and pieces») og mørk muskel (brunkjøtt) fra skinn etter dypskinning er restråstoffer fra sekundær prosessering av oppdrettslaks egnet til menneskemat. Produktene anvendes gjerne i supper og farseprodukter. Formålet med denne oppgaven ... -
Lipider i silderogn: Ekstraksjon med "grønn teknologi"
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-18)Omega-3 fettsyrer er i større grad bundet til fosfolipider (PL) enn triacylglyserol (TAG) i umoden silderogn. Fettsyrene EPA (C20:5 n-3) og DHA (C22:6 n-3) er i hovedsak bare å finne i sjømat og disse fettsyrene har flere positive helseeffekter, som kan bidra til å redusere hjerte og karsykdommer. Umoden silderogn har et høyt innhold av celler og inneholder relativt sett lite depotfett og derav ... -
Reklamasjoner i norsk lakseeksport: Betydningen av gode kunderelasjoner
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-04-09)Eksplorerende oppgavedesign om reklamasjonsordninger, kunderelasjoner og kostnader -
Environmental DNA for assessing abundance of salmon lice (Lepeophtheirus salmonis) in salmon (Salmo salar) farms
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-18)The aim of this thesis was to investigate an alternative way to detect salmon lice (Lepeophtheirus salmonis) in the field, and investigate the possibility of counting salmon lice in a commercial farming facility of Atlantic salmon (Salmo salar) by using methods and tools based on environmental DNA (henceforth referred to as eDNA). This was performed by sampling water in a salmon farming facility ... -
Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-15)Et godt kosthold er av stor betydning for helsen og livskvaliteten. Et godt og variert kosthold bidrar til å forebygge mot en rekke livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, fedme og overvekt. Fisk og annen sjømat er en nøkkelstein i et godt kosthold og gir viktige næringsstoffer som vitaminer (A og D), mineraler (selen og jod), proteiner og essensielle fettsyrer (omega-3 fettsyrene ... -
Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)I Norge utgjør ikke-smittsomme sykdommer hele 87 % av sykdomsbyrden (FHI, 2018). Hovedårsaken til disse sykdommene er feilernæring (Mozaffarian, 2016). At fisk og sjømat er bra for helsen er godt akseptert, men helsefordelene har i hovedsak vært knyttet til den gunstige fettsyresammensetningen i sjømat. I de senere år har interessen for bioaktive komponenter økt, og marint restråstoff kan være en ... -
Biochemical composition and antioxidant capacity of two sea cucumbers (Cucumaria frondosa and Parastichopus tremulus)
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)Sea cucumber is one of the most expensive seafood products in the world and dried sea cucumbers can be valued at more than USD 300 per kilogram for Astichopus japonicus, which is one of the highest priced species. Both market and consumption are centred in East- Asia. Sea cucumbers are sold in various forms, but the majority are distributed to the ’beche-de-mer’ market (gutted, boiled and dried ... -
Is fisheries policy driving rural depopulation? Exploring how the implementation of the quota management system has affected rural settlement structures in Iceland
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-06-05)Iceland has been dependent on the ocean and the resources found within it for centuries. With greater technology and fishing effort in the past decades, overfishing had become a serious threat to the nation’s largest commercial stocks. This development led to restrictions on the fisheries which later led to the implementation of the ITQ system. Fisheries in Iceland are conducted with sustainability ... -
Hva er gode oppvekstområder for kysttorsk? En studie av biologiske indikatorer for habitatkvalitet
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-06-01)Det finnes lite kunnskap om hva som kjennetegner gode oppvekstområder for kysttorsk. Torsk mellom 1-8 år og fra 15-55 cm lengde ble samlet inn med fiskestang og trål ved lokaliteter på dypt og grunt vann i Balsfjord og utenfor Tromsø. Biologiske indikatorer ble analysert med hensyn å undersøke indikatorer for habitatkvalitet -
Biokjemisk sammensetning av ulike filetstykker fra vill og oppdrettet atlantisk laks (Salmo salar L.) - med hovedfokus på fettinnhold og fettsyresammensetning
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)Norge er den største produsenten av atlantisk laks (Salmo salar L.) på verdensbasis. Etterspørselen av fiskemel og fiskeoljer er høy, noe som har medført at vegetabilske proteiner og oljer har erstattet mye av de marine råvarene i fiskefôret. Vegetabilske oljer inneholder ikke de langkjedede omega-3 (LC-n-3) fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA), som har vært tillagt den ... -
... No har me juksa litt! Masteroppgave om holdninger til omgåelse av regelverket i førstehåndsomsetning av hvitfisk.
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-15)Organiseringa av førstehåndsomsetninga i Norge er unik, og tillitsbasert. At noen, med overlegg, bryter denne tilliten med å omgå regelverket i førstehåndsomsetninga, er kilde til frustrasjoner for de som driver ærlig, og tar fra fellesskapet. Den felles holdningen som kommer frem i denne undersøkelsen er at det å omgå regelverket er galt, og at det ikke er noen gode unnskyldninger for å gjøre det. ... -
The Atlantic mackerel (Scomber scombrus) conflict in the Northeast Atlantic: The Icelandic perspective
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-14)The Atlantic mackerel (Scomber scombrus) has been the centre of attention in an ongoing conflict regarding management and allocation of quota since the distribution of the species changed and expanded to new areas. These changes in distribution have been linked to higher sea temperature, increasing stock size and changes in feeding opportunities. In this thesis a closer look is taken on the international ... -
Varige konkurransefortrinn i havbruk
(Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-14)Havbruksnæringa har prestert særs godt økonomisk dei siste åra. I denne perioden har enkelte aktørar prestert betre enn resten av næringa konsekvent. Korleis har ein klart å skape varige konkurransefortrinn i næringa. Ved eit teoretisk perspektiv som tek utgangspunkt i ein kombinasjon av Porter sin omgivelsesmodell og Barney sitt ressursbaserte perspektiv blir det utreda korleis enkeltaktørar gjer ...