Dollar Cost Averaging og Lump Sum på Oslo Børs. En kvantitativ analyse av to tidløse investeringsstrategier
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/22508Dato
2021-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Dollar Cost Averaging og Lump Sum er to populære investeringsstrategier, og argumentene for hva som er den beste strategien peker i forskjellige retninger. Akademiene anvender et mangfold av ulike nøkkeltall og heuristikker, og fortsetter å frembringe motstridende resultater. I tillegg er de mest sentrale studiene om Dollar Cost Averaging og Lump Sum nesten 20 år gammel, og hovedsakelig testet på amerikanske børser. I vår analyse tester vi validiteten til Dollar Cost Averaging og Lump Sum som investeringsstrategier på Oslo Børs i perioden januar 1987 til november 2020.
Gjennom et mangfold av historiske simuleringer på kurshistorikken til OBX, sammenligner vi sentrale nøkkeltall mellom Dollar Cost Averaging og Lump Sum. Vi ser på avkastning, risiko og internrente. Videre ser vi på hvorvidt lengden på sparehorisonten har betydning for strategiene.
Vi finner at Lump Sum er den overlegne strategien, uansett lengden på sparehorisonten. Andelen simuleringer som veier i favør for Lump Sum øker i takt med lengden på sparehorisonten, og for de lengste sparehorisontene vinner Dollar Cost Averaging kun 3% av tilfellene. I de fleste tilfellene er en investor dermed bedre tjent på å anvende Lump Sum, grunnet den overlegne avkastningen. Investorer som er villig til å godta lavere avkastning i bytte mot lavere risiko, kan derimot ha nytte av å anvende Dollar Cost Averaging.
Analysen er utført i Rstudio (versjon 1.3.1073) med programpakkene PerformanceAnalytics (versjon 2.0.4) og jrvFinance (versjon 1.4.2).
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2021 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: