Sjømathandelen mellom Norge og Kina - et casestudie av markedsmuligheter for oppdrettet rognkjeks i Kina
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/22651Date
2020-11-30Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Ottestad, Martin HoklandAbstract
Kina er verdens største konsument av sjømat. Sjømatkonsumet i Kina var i 2016 på hele 68 millioner tonn, med en jevnlig økning på 2-3 prosent de siste årene. I 2019 eksporterte Norge 5,2 millioner tonn sjømat til Kina, noe som gjør Kina til Norges 7. viktigste importmarked av norsk sjømat. Landet har med sitt høye befolkningstall og økonomiske vekst et stort vekstpotensial for norsk sjømat.
Rognkjeks er i dag blitt Norges tredje største oppdrettsart, men blir i dag bare brukt som rensefisk i oppdrett av laks og ørret. Bærekraftig utnyttelse av de marine ressursene er en viktig forutsetning for oppdrettsnæringen og er en del av FNs bærekraftsmål. I oppdrettet rognkjeks ligger det et stort potensial for å utnytte fisken etter den er ferdig med jobben som lusespiser. I dag blir den i beste fall brukt til ensilasje. Økt utnyttelse av rognkjeksen vil bidra positivt i forhold til FN sine bærekraftsmål, bidra til økt fokus på velferd hos fisken og bidra til å redusere kostnader for bedrifter som bruker rognkjeks i lusebekjempelsen. I denne studien er mulighetene og utfordringene knyttet sjømathandel mellom Norge og Kina samt mulighetene for oppdrettet rognkjeks til humant konsum i Kina utforsket. For å studere dette nærmere har ulike distanser mellom Norge og Kina blitt studert ved hjelp av CAGE metoden.
Det ble i denne studien gjennomført fire semistrukturerte intervju og 19 kortere intervjuer med en rekke importører og eksportører med god kjennskap til det kinesiske markedet, samt personer knyttet til det kinesiske markedet. Intervjuene ble hovedsakelig gjort høsten 2019 under Asias største sjømatmesse «China Seafood Fisheries Expo» i Qingdao. Studien viser at det har vært et turbulent forhold mellom Norge og Kina etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo mottok fredsprisen i 2010, og Kina stanset import av norsk laks som en reaksjon på tildelingen. Forholdet har bedret seg de siste årene på grunn av politisk innsats. Dette har ført til at Kina re-åpnet i 2016 opp for import av norske varer, noe som har gitt mange nye muligheter for både norske og kinesisk næringsliv. Det er imidlertid fortsatt ikke helt uten begrensninger.
Videre viser studien at det er et potensiale for oppdrettet rognkjeks til humant konsum i Kina. Rognkjeks i størrelsen på rundt et halvt kilo passer godt inn i det kinesiske sjømatkonsumet hvor det er lang tradisjon med å spise porsjonsfisk. Resultatene viser at det mest sannsynlig ikke vil ha noe å si for kinesiske forbrukere at rognkjeksen har blitt brukt som lusespiser.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2020 The Author(s)
The following license file are associated with this item: