Orale bivirkninger for pasienter som får strålebehandling i forbindelse med behandling av hode-/halskreft, rapportert i form av PROMS-spørreskjema
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/22654Date
2021-05-19Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Bakgrunn:
Oral mukositt (OM) er blant de vanligste orale bivirkningene som oppstår blant pasienter som gjennomgår stråleterapi mot hode-/halsområdet. Det er i dag behov for rapporteringsverktøy for subjektive symptomer, for å kunne tilrettelegge for den enkelte pasient gjennom kreftbehandlingen, samt å kunne måle effektiviteten av medisinske tiltak. Patient-Reported Oral Mucositis Symptom (PROMS)-spørreskjema er et rapporteringsverktøy som ble utprøvd og validert til bruk blant hode-/halskreftpasienter i et forskningsprosjekt i Canada. Behovet for et tilsvarende skjema på norsk, gjorde at dette kvalitetsevalueringsprosjektet ble satt i gang.
Hensikt og problemstilling:
Formålet med kvalitetsevalueringsprosjektet, var å sammenligne de rapporterte PROMS-scorene fra en gruppe hode-/halskreftpasienter som gjennomgikk strålebehandling i Toronto, Canada, med en tilsvarende pasientkohorte fra Tromsø, Norge. Videre var hensikten å evaluere om PROMS-spørreskjema kan benyttes blant hode-/halskreftpasienter i Norge, for å vurdere i hvilken grad OM påvirker hode-/halskreftpasientene underveis i strålebehandlingen.
Materiale og metode:
Pasienter på øre-nese-hals (ØNH)-avdelingen i Tromsø ble tilbudt å fylle ut en norsk versjon av PROMS-spørreskjema ukentlig, i de seks behandlingsukene de gjennomgikk strålebehandling mot hode-/halsregionen. Spørreskjemaene ble samlet inn av helsepersonell på avdelingen, og ble anonymisert før vi som masterstudenter fikk tilgang til materialet. PROMS-scorene ble målt til nærmeste millimeter på en visuell analog skala (VAS), og deretter systematisert i Excel. Resultatene ble framstilt i en graf, og sammenlignet med en tilsvarende graf fra Toronto.
Resultater:
Studien som ble utført i Tromsø viste til at pasientrapportert funksjonsforstyrrelse og smerter, økte i takt med behandlingsforløpet, i samsvar med observasjoner gjort tidligere i Toronto. Pasientene fra Toronto scoret høyere enn pasientene fra Tromsø, gjennom de siste behandlingsukene.
Konklusjon:
Dette kvalitetsevalueringsprosjektet konkluderer med at PROMS-spørreskjema oversatt til norsk, kan benyttes under pasientbehandling, enten som supplement, eller som erstatning for klinisk undersøkelse, i de tilfellene hvor dette er indisert.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2021 The Author(s)
The following license file are associated with this item: