Immanent og økonomisk trinitet i Jürgen Moltmanns og Catherine Mowry LaCugnas teologi. En analyse av to tolkninger av Karl Rahners «tese»
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/23323Date
2021-10-31Type
MastergradsoppgaveMaster thesis
Author
Lahnor, BarbaraAbstract
Oppgaven undersøker, hvordan Jürgen Moltmanns og Catherine Mowry LaCugnas treenighetslære forholder seg til Karl Rahners tese «Den immanente triniteten er den økonomiske triniteten og omvendt.» Tesen har i det 20. århundre fått mye oppmerksomhet og kan anses som toneangivende for en «renessanse» av treenighetslæren. Rahner har med dette slått fast at Gud, slik vi møter ham i frelseshistorien er den treenige Guds virkelighet.
Grunnlag for denne hermeneutiske analysen er Jürgen Moltmanns verk «Trinität und Reich Gottes» (1980) og Catherine Mowry LaCugnas bok «God for Us – The Trinity and Christian Life» (1991). Etter en innføring i treenighetslærens tilblivelse og begrepene immanent og økonomisk trinitet gjør oppgaven rede for Moltmanns og LaCugnas kritiske tilnærming til Rahners tese. Betydningen av Moltmanns korsteologi for hans tolkning av tesen blir fremstilt. Forholdet mellom immanent og økonomisk trinitet står i sentrum av LaCugnas dogmehistorisk gjennomgang og hennes treenige gudsbilde. Med henblikk på konsekvenser for Gud-menneske-relasjonen analyserer oppgaven likheter og forskjeller i personbegrepet og perikorese-konseptet hos Moltmann og LaCugna. Den avsluttende diskusjonen belyser hvilke måter immanent og økonomisk trinitet blir relevant for Gud-menneske-relasjonen.
Oppgaven har fokus på treenighetslæren som en erfarings- og praksisorientert utredning om relasjonen mellom Gud og skapelsen.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2021 The Author(s)
The following license file are associated with this item: