Biokjemisk sammensetning av gonader fra kråkeboller (Strongylocentrotus droebachiensis) - Effekt av sesong, miljø og fôrsammensetning
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/26573Date
2022-06-07Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Holstad, Anna MjøenAbstract
Drøbakkråkebollen (Strongylocentrotus droebachiensis) har i de siste 50 årene beitet ned
tareskog langs norskekysten, og omtales ofte som et skadedyr. I andre deler av verden er
kråkebollegonader en høyt ansett matvare på grunn av sin karakteristiske søt-salte smak.
Gonadene man finner i drøbakkråkeboller langs norskekysten er som regel for små til at
kommersiell fangst kan bli lønnsomt, og det har derfor vært en økt interesse fôr fangst av
ville kråkeboller og påfølgende oppfôring for å øke gonadeutbytte. Én av de viktigste
suksessfaktorene i slik produksjon er formuleringen av fôret, som påvirker både vekst, smak,
tekstur, farge og biokjemisk sammensetning av kråkebollegonadene. I tillegg vil gonadene
påvirkes av sesong og av hvilket geografisk område de er høstet fra, slik at det er viktig å
kartlegge hvordan det påvirker sluttproduktet. I denne oppgaven ble vann-, aske-, protein-,
lipidinnhold samt sammensetning av fettsyrer og aminosyrer bestemt i gonader fra ville og
oppfôrede kråkeboller fra fire ulike oppfôringsforsøk (populasjonsforsøk (PF) 1, PF2,
fôringsforsøk (FF) 1 og FF2). I PF1 og PF2 ble kråkeboller høstet fra fire ulike lokaliteter i
henholdsvis november 2020 og juli 2021, og gitt et kommersielt formulert fôr i ni uker.
Effekten av sesong, habitat og fôrsammensetning på gonader ble undersøkt. Gonadeindeksen
(GI) varierte både mellom de ulike populasjonene og årstidene. Etter oppfôring med samme
fôr i 9 uker, var både GI og næringssammensetning normalisert slik at det bare var mindre
variasjoner mellom de forskjellige populasjonene. Eksempelvis inneholdt alle de oppfôrede
gonadene en gunstig fettsyresammensetning med høyere innhold av de marine n-3
flerumettede fettsyrene (PUFA), og da særlig eikosapentaensyre (EPA: C20:5n-3)
sammenlignet med n-6 PUFA. I FF1 og FF2 ble kråkeboller høstet fra én lokalitet per forsøk
i henholdsvis april og juli 2021, og gitt ulike eksperimentelle formulerte fôr samt naturlige
dietter bestående av S. latissima i ni uker. Effekt av fôrsammensetning på gonader ble
undersøkt. Etter at kråkeboller fra samme populasjon hadde blitt fôret med ulike fôr i 9 uker
var det større variasjon i næringsinnhold (aske, protein og lipider) og sammensetningen av
fettsyrer og aminosyrer (AA), sammenlignet med populasjonsforsøkene. Disse variasjonene i
fettsyresammensetning og særlig aminosyresammensetning (høyrere innhold av bitre AA
sammenlignet med ville gonader) kan ha stor betydning for smaksegenskapene til gonadene.
Konklusjonen er at oppfôring av kråkeboller er en effektiv måte å produsere sjømat med
gunstig ernæringsprofil inkludert relativt høy andel av marine n-3 PUFA som EPA, men
gjennom bruk av ulik fôrsammensetning så er det mulig å påvirke sammensetning av
proteiner og lipider i gonadene. The green sea urchin Strongylocentrotus droebachiensis has grazed down vast areas of kelp
forests along the coast of Norway throughout the last 50 years and is largely considered a
pest. However, sea urchin gonads are a prized food item in other parts of the world. The
gonads found in S. droebachiensis along the Norwegian coast are generally too small to
harvest commercially, and there has been increased interest in the catch and following
feeding of wild urchins to increase gonad yield, known as roe enhancement. One of the most
important success factors in roe enhancement is the formulation of the feed, which affects
growth, quality charcteristics, and biochemical composition of sea urchin gonads. The gonads
will also be affected by season and by the geographical area the urchins are harvested from. It
is important to characterize how these parameters influence the end product. In this thesis the
moisture-, ash-, protein-, lipid content, and composition of fatty acids and amino acids were
characterized in gonads from wild and enhanced sea urchins from four different feeding trials
(Population trial (PF) 1, PF2, feeding trial (FF) 1 and FF2). In PF1 and PF2 sea urchins were
collected from four separate locations in November 2020 and July 2021 and fed a
commercial formulated feed for a duration of 9 weeks. Effect of season, habitat and feed
composition on gonads was analysed and compared to that of wild urchins. The gonadal
index (GI) varied between the different populations and the seasons. After feeding with the
same feed for nine weeks, both GI and nutrient composition were normalized so that there
were only minor variations between the different populations. For example, all the enhanced
gonads contained a favourable fatty acid composition with a higher content of the marine n-3
polyunsaturated fatty acids (PUFA) and eicosapentaenoic acid (EPA: C20: 5n-3) compared to
n-6 PUFA. In FF1 and FF2 urchins were collected from one location per trial and given
different experimental feeds as well as a natural diet consisting of S. latissima for a duration
of 9 weeks. Effect of feed composition on gonads was analysed. After sea urchins from the
same population had been fed different feeds for nine weeks, there was greater variation in
nutrient content (ash, protein and lipids) and the composition of fatty acids and amino acids
(AA) compared with the population experiments. These variations in fatty acid composition
and especially amino acid composition (higher content of bitter AA compared to wild
gonads) can be of great importance for the taste properties of the gonads. In enhanced sea
urchins, the content of bitter AA was higher compared to wild sea urchins. In conclusion, sea
urchin gonad enhancement is an effective way to produce seafood with a favourable
nutritional profile, including a relatively high proportion of marine n-3 PUFA such as EPA,
but by using different feed compositions, it is possible to influence the composition of
proteins and lipids in the gonads.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item: