Kommunesammenslåing – en gyllen mulighet til et digitalt løft? Om oversetting og overføring av statlig IKT-politikk på lokalplanet
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/28433Date
2022-11-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Johannessen, GretheAbstract
I denne masteroppgaven har jeg undersøkt hvordan hovedprioriteringene i den nasjonale IKT-politikken er forsøkt tatt inn i en kommune gjennom en digitaliseringsstrategi. Den nasjonale IKT-politikken framgår av Meld. St. 27 (2015-2016) Digital agenda for Norge.
Oppgaven har en tredelt problemstilling: 1) Hvordan reiser den statlige IKT-politikken inn i kommunen, 2) Hvordan og av hvem tilpasses IKT-politikken til den lokale konteksten, og 3) Hvordan er den implementert og tatt inn i kommunen.
Under kommunereformen er den nasjonale IKT-politikken jevnlig på dagsorden. Både det statlige forvaltningsnivået og KS er på banen. KS spiller en viktig rolle som veileder for de kommunene som forbereder kommunesammenslåing i denne perioden, og kommer med en klar oppfordring til kommunene om å bruke anledningen til å utarbeide en digitaliseringsstrategi som kan være styrende for beslutninger på IKT-området i sammenslåingsprosessen.
Denne oppgavens tittel er inspirert av et idehefte KS utga i 2018 med «Råd til kommuner som slår seg sammen».
I oppgaven argumenterer jeg for at den norske IKT-politikken er basert på vage og allestedsnærværende forestillinger om digitalisering og dermed har masterideens kjennetegn (Pettersen & Røvik, 2014).
I samsvar med oppgavens problemstilling har jeg valgt en teoretisk tilnærming med utgangspunkt i Røvik (2007) sine teorier om translasjon og innføring av ideer og praksiser i organisasjoner. Røvik (2007) har plassert sin tilnærming i en pragmatisk institusjonalistisk fortolkningsramme.
Oppgaven er en kvalitativ casestudie med en enkelt case. Casekommunen vedtok å utarbeide digitaliseringsstrategien i prosessen med forberedelse til kommunesammenslåing. Oppdraget inngikk som en del av et større mandat til en temagruppe som hadde ansvar for IKT-området og digitalisering i sammenslåingsprosessen.
Datamaterialet er informantintervjuer med ansatte i kommunen og dokumenter fra staten, KS og kommunen. Utvalget består av representanter fra temagruppa som utarbeidet strategien, kommuneledelsen og medlemmer av et kommunalt digitaliseringsteam som ble opprettet i samsvar med et tiltak i digitaliseringsstrategien.
Ved å bruke de spesifikke oversettelsesreglene med tilhørende omformingsmodus samt tre scenarioer for implementering; rask tilkobling, frastøting og frikobling, har jeg undersøkt hvordan ideene reiste inn i kommunen, ble omformet gjennom digitaliseringsstrategien og om og i hvilken grad de er blitt implementert.
Undersøkelsen viser at i informantene i liten grad er kjent med den nasjonale IKT-politikken og hovedprioriteringene i denne. De har allikevel en oppfatning om hva som er viktig å ta hensyn til ved IKT-tiltak, som i stor grad samsvarer med den nasjonale IKT-politikken. Dette samstemmer med en tilnærming der den nasjonale IKT-politikken, og hovedprioriteringene i denne, sees som masterideer.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2022 The Author(s)
The following license file are associated with this item: