Bruk av styringssystemer under strategiimplementering. En kvalitativ casestudie av et regnskapsforetak
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/29591Date
2023-05-31Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Ved utvikling i samfunnet, ny teknologi og endringer i markedsforhold, må organisasjoner tilpasse seg stadig skiftende kontekst. Regskapsbransjen er intet unntak. Prosesser automatiseres og ny teknologi gjør at bedrifter har mindre behov for å kjøpe eksterne regnskapstjenester. Dette gjør at regnskapsbransjen står ovenfor nye utfordringer og må omstille seg for å overleve i markedet (Schei et al., 2015). Formålet med denne studien er å undersøke hvilke styringsmekanismer som er blitt benyttet under en strategisk endring for å tilpasse seg skiftende omgivelser.
For å besvare studiens problemstilling har vi gjennomført en deskriptiv casestudie av et regnskapsforetak med avdelinger spredt over et større geografisk område. Via semistrukturerte intervjuer er det innhentet data fra 7 informanter på ulike avdelinger, hvorav tre av informantene har lederstillinger.
Sentralt for studien er begrepene styringssystem og strategi, og sammenhengen mellom dem. Det teoretiske rammeverket i forskningen består av Mintzberg (1987) sin beskrivelse av strategibegrepet og Simons (1995a) definisjon av styringssystem. Videre er Simons (1995a) rammeverk levers of control det teoretiske hovedgrunnlaget for studien, og studiens problemstilling besvares i lys av dette rammeverket.
Basert på innhentet empiri finner vi at regnskapsforetaket i hovedsak har benyttet tradisjonelle styringssystemer for å lykkes med implementering av nye strategiske mål. Gjennom overvåkning av innsatsfaktorer og resultater, sammen med etablering av nye rutiner, benytter organisasjonen de begrensende systemene i levers of control-rammeverket. Til tross for dette identifiserer vi at trossystemer og interaktive kontrollsystemer har påvirket de tradisjonelle styringssystemene. Studien viser at trossystemer har en overordnet rolle i organisasjonen ved at de leder til brudd med nyetablerte rutiner. Videre finner vi at interaktive kontrollsystemer har ledet til endringer i formaliserte regler og rutiner, og vi påviser en viss grad av autonomi til tross for relativt omfattende bruk av begrensende styringssystemer.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2023 The Author(s)
The following license file are associated with this item: