Psykologisk trygghet og samhold i distribuerte team
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/29647Date
2023-05-23Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Tidligere undersøkelser har vist at samhold og psykologisk trygghet er faktorer som påvirker hvor godt et team fungerer. Psykologisk trygghet handler om hvordan den enkelte opplever å være i en gruppe, mens samhold er limet som får en gruppe til å henge sammen.
Fra teorien vet vi at det å ha fysisk kontakt med andre er viktig for å skape godt samhold. Samtidig viser funn at manglende opplevelse av samhold i en gruppe kan påvirke muligheten til å skape den psykologiske tryggheten som ofte er nødvendig for at teamet skal prestere bra. Med bakgrunn i dette, og at mange arbeidsgivere i dag legger til rette for at ansatte skal kunne jobbe sammen uten å være fysisk samlokalisert, har vi undersøkt nærmere faktorer som kan påvirke psykologisk trygghet og samhold. Disse faktorne kan det være spesielt viktig å ta hensyn til når medlemmene i en gruppe ikke er geografisk samlokalisert.
Undersøkelsen vår er gjennomført som en kvalitativ studie, der vi definerte oss et enkeltcase som vi ønsket å studere nærmere. Caset var en virksomhet som har mye erfaring med å jobbe i distribuerte team. Vi utviklet primærdata i studien ved å gjennomføre intervju med utvalgte ledere og ansatte i to ulike team i virksomheten. Kriteriet for deltakelse var deltakere som hadde erfaring med å jobbe distribuert, og der medlemmer i samme team var plassert på geografisk forskjellige lokasjoner. I etterkant av datainnsamlingen benyttet vi innholdsanalyse for å kategorisere og sammenbinde data for å finne kausale sammenhenger. Ut fra denne informasjonen prøvde vi å danne oss en helhetlig forståelse av hvordan medlemmene opplevde tilknytningen til sitt team når de var spredd på ulike fysiske lokasjoner. Gjennom undersøkelsen har vi reflektert over hvordan vi som forskere kunne påvirke resultatene, og har gjort en vurdering av gyldigheten av våre funn. Alle vi intervjuet ga et informert samtykke til deltakelse før de ble intervjuet, og ingen har trukket tilbake sin godkjennelse i etterkant. Før intervjuene hadde vi også fått på plass nødvendige godkjenninger for håndtering av personopplysninger.
Fra undersøkelsen fant vi at kvaliteten på digitale møter, og hyppigheten av fysiske møter, er to faktorer som spesielt påvirker den psykologiske tryggheten og samholdet i team. For eksempel medførte bortfallet av uformelle fysiske møteplasser, som ved kaffemaskinen, at den uformelle samtalen forsvant. Dette, sammen med at digitale møter medførte redusert tilstedeværelse og begrenset tilgang på ikke-verbal kommunikasjon, påvirket tryggheten enkelte opplevde med å ta opp vanskelige spørsmål i sin gruppe. Vi fant også ut at når
gruppen sjelden møttes fysisk, opplevdes det vanskeligere å bli godt kjent med hverandre enn hvis denne kontakten hadde vært hyppigere. Det å kjenne de andre godt var ansett som svært viktig for å kunne samhandle godt når teamet ikke var fysisk samlokalisert. Vi fant også at når ledere og ansatte i team ikke er samlokalisert, og ansatte tilhører flere team, var det flere ansatte som opplevde sin egen arbeidsbelastning som veldig høy. Dette fordi ingen ledere da hadde fullstendig oversikt over den enkeltes totale arbeidsbelastning. Resultatet av dette var at ansatte ofte prioriterte bort digitale møter, som igjen påvirket kvaliteten på samhandlingen.
Disse funnene tyder på at ledere av distribuerte team må ha oppmerksomhet på relasjonsorientert atferd gjennom hele teamets levetid for å bygge team som er psykologisk trygge og har et sterkt samhold.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2023 The Author(s)
The following license file are associated with this item: