Hva er suksesskriteriene? En studie av lederes erfaringer med å rekruttere, motivere og beholde kunnskapsarbeidere
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/34216Dato
2024-06-02Type
Master thesisMastergradsoppgave
Sammendrag
Denne oppgaven setter søkelys på hvilke erfaringer og tiltak ledere opplever som vellykkede i arbeidet med å rekruttere, motivere og beholde kunnskapsarbeidere i distrikter. Formålet med vår forskning har vært å utarbeide en konseptuell generalisering til temaet fra et lederperspektiv, som vi og andre i lederstillinger i distriktene kan ha nytte av i kampen om å få tak i tilstrekkelig med arbeidskraft i helse og oppvekstsektoren. Vår problemstilling er: Hva mener ledere i små distriktskommuner i Nord-Norge er suksesskriterier for å rekruttere, motivere og beholde kunnskapsarbeidere i helse og oppvekstsektoren i sine kommuner?
Vår forskning har et kvalitativt forskningsdesign, vi har gjennomført tre digitale fokusgruppeintervju og ett digitalt dybdeintervju. Vi har til sammen intervjuet åtte kommunale ledere innenfor helse- og oppvekstsektoren. Dette har gitt oss rike tilbakemeldinger på deres erfaringer, og hvilke tiltak de benytter seg av for å rekruttere, motivere og beholde kunnskapsarbeidere.
Vi har brukt kunnskapsfremstillinger for begge yrkesgrupper i vår teoretiske tilnærming, den ene som handler om kunnskapsbaserte tiltak for å planlegge, rekruttere og beholde sykepleiere i distrikter og den andre ser på faktorer som fremmer og hemmer at pedagoger blir værende i sine jobber. Funn i kunnskapsoppstillingene og empiri er drøftet og analysert opp mot motivasjonsteori, teorier på ledelse og kompetanseledelse samt teorier som omhandler bosetting og bolyst.
Funn i vår studie viser at en vellykket strategi er å rekruttere lokalt, det er ansatte som ofte blir i jobbene sine. Desentraliserte og fleksible utdanningstilbud for å sikre lokal rekruttering og kompetanseheving er et viktig suksesskriterium. I tillegg er samarbeid med utdanningsinstitusjoner for å tilpasse utdanningsforløp til de spesifikke behovene i distriktene, et suksesskriterium. Samtidig som utøvelse av ledelse er avgjørende i arbeidet med å rekruttere, motivere og beholde kunnskapsarbeidere. Viktige lederoppgaver er aktiv bruk av kompetanseplaner, søke tilskuddsmidler og legge til rette for kompetanseheving og vekst. Gode lokalsamfunn fremheves også som et viktig kriterium for å rekruttere, motivere og beholde kunnskapsarbeidere.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2024 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: