Automatisert Aksjeanalyse med GPT
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/36307Date
2024-06-03Type
Master thesisMastergradsoppgave
Abstract
Etter flere år med stor vekst og utallige nye bruksområder, kan vi være sikre på at kunstig intelligens er kommet for å bli. Ettersom det har utviklet seg nye teknologier med kunstig intelligens, synes vi det er svært spennende å undersøke mulighetene for nyere metoder for predikering av finansmarkedet. Historisk sett har prediksjon av aksjemarkedet vært en utfordrende og kompleks oppgave, og det er i teorien ofte beskrevet som et forsøk på å forutse en uforutsigbar fremtid. Med fremveksten av maskinlæring, presenterer kunstig intelligens en unik mulighet til å automatisere og forbedre analyseprosessene for aksjemarkedet.
I denne oppgaven ser vi nærmere på om kunstig intelligens kan brukes til å predikere aksjemarkedet. Dette gjøres gjennom å be Generative Pre-trained Transformer (GPT) analysere innhold i årsrapporter. Målet er å undersøke om det er mulig å oppnå en meravkastning sammenlignet med indeksen på Oslo Børs. Datamaterialet som studeres er hentet fra databasen i TITLON i tidsperioden 2010 og 2011. På bakgrunn av dette har vi formulert følgende problemstilling for undersøkelsen vår:
Hvor effektivt er GPT som et verktøy for å predikere avkastningen basert på årsrapporter for selskaper notert på Oslo Børs?
Oppgaven undersøker også hvorvidt GPT er i stand til å identifisere selskaper med positive eller negative forutsetninger for fremtidig vekst. Informasjon fra årsrapportene er brukt som grunnlag for at GPT skal gi karakterer til de ulike selskapene. Karakterskalaen går fra 0-10, der 10 er høyeste karakter og 0 er laveste karakter. Det er anvendt en kvantitativ metode for å besvare problemstillingen og forskningsspørsmålene. Karakterene blir flere steder kategorisert i karaktergruppe 1, 2 og 3. Karakter 0-3 er karaktergruppe 1, karakter 4-6 er karaktergruppe 2 og karakter 7-10 er karaktergruppe 3.
I 2010 opplevde børsen en positiv utvikling, men 2011 var et år preget av negative resultater. Dette reflekterer de generelle markedsforholdene i de respektive årene. Figurene i analysedelen illustrerer at GPT har en evne til å identifisere både underpresterende selskaper og de som klarer seg bedre, selv om det ikke resulterer i meravkastning sammenlignet opp mot Oslo Børs.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2024 The Author(s)
The following license file are associated with this item: