dc.contributor.advisor | Finstad, Bjørn-Petter | |
dc.contributor.author | Ghebreigziabiher, Sirak Asefaw | |
dc.date.accessioned | 2025-05-15T11:13:14Z | |
dc.date.available | 2025-05-15T11:13:14Z | |
dc.date.issued | 2024-05-15 | |
dc.description.abstract | Bærekraftig utvikling har blitt et dominerende tema i norsk oppdrettsnæring, og blir betraktet som et sentralt aspekt for å løse utfordringer som næringen står overfor. De sentrale utfordringer i oppdrettsnæring er blant annet rømning, forurensing av det ytre miljø, forekomst av lus og fiskehelserelaterte utfordringer. I tillegg til de miljø og fiskevelferdsmessige utfordringer, er det også stadig økende fokus på sosial bærekraft.
Akvakultur er en effektiv måte å produsere proteinrikt mat på, og har vært avgjørende for å møte den globale etterspørselen etter sjømat. Den globale etterspørselen etter sjømat antas å komme til å vokse betydelig i fremtiden, og derfor befinner oppdrettsnæringen seg i et avgjørende tidsskille med hensyn til dagens bærekraftutfordringer. For å løse disse, har iverksettelse av Aquaculture Stewardship Council (ASC) sin Farmstandard for laks blitt en etterspurt trend blant aktører i oppdrettsnæringen.
Denne masteroppgaven anvender en kvalitativ forskningsmetode for å studere om og i hvilken grad bruken av ASC sin farm standard for laks bidrar til økt bærekraft. Dessuten tar denne studien sikte på i hvilken grad bruken av denne ordningen bidrar til økt av legitimitet. I forbindelse med denne oppgaven ble datainnsamling gjennomført i form av semistrukturert intervjue med informanter fra Kiwa Norge og Kleiva Fiskefarm AS.
Jeg har brukt utvalgte bærekraftmål i lys av noen sentrale prinsipper av ASC-farmstandard for å belyse forskningsspørsmålene om graden av økt bærekraft, og jeg har anvendt legitimitetsteori for å analysere motivasjonsgrunnlag for iverksettelse av ASC-sertifisering.
Resultatet viser at informantene hevder at ASC-sertifisering bidrar til mer gjennomtenkte systemer rettet mot bærekraftarbeidet av sertifiserte aktører, og at det også forbedrer omdømmet til deres sjømatprodukter. ASC blir også betraktet som et konkurransefremmende fortrinn. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/37089 | |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en_US |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en_US |
dc.rights.holder | Copyright 2024 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | en_US |
dc.subject.courseID | FSK-3961 | |
dc.title | I hvilken grad bidrar ASC-sertifisering til å fremme bærekraft og økt legitimitet i oppdrettsnæringen? En kvalitativstudie om ASC-sertifiseringens innflytelse i oppdrettsnæringen | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.type | Mastergradsoppgave | en_US |