Show simple item record

dc.contributor.advisorFinstad, Bjørn-Petter
dc.contributor.authorGhebreigziabiher, Sirak Asefaw
dc.date.accessioned2025-05-15T11:13:14Z
dc.date.available2025-05-15T11:13:14Z
dc.date.issued2024-05-15
dc.description.abstractBærekraftig utvikling har blitt et dominerende tema i norsk oppdrettsnæring, og blir betraktet som et sentralt aspekt for å løse utfordringer som næringen står overfor. De sentrale utfordringer i oppdrettsnæring er blant annet rømning, forurensing av det ytre miljø, forekomst av lus og fiskehelserelaterte utfordringer. I tillegg til de miljø og fiskevelferdsmessige utfordringer, er det også stadig økende fokus på sosial bærekraft. Akvakultur er en effektiv måte å produsere proteinrikt mat på, og har vært avgjørende for å møte den globale etterspørselen etter sjømat. Den globale etterspørselen etter sjømat antas å komme til å vokse betydelig i fremtiden, og derfor befinner oppdrettsnæringen seg i et avgjørende tidsskille med hensyn til dagens bærekraftutfordringer. For å løse disse, har iverksettelse av Aquaculture Stewardship Council (ASC) sin Farmstandard for laks blitt en etterspurt trend blant aktører i oppdrettsnæringen. Denne masteroppgaven anvender en kvalitativ forskningsmetode for å studere om og i hvilken grad bruken av ASC sin farm standard for laks bidrar til økt bærekraft. Dessuten tar denne studien sikte på i hvilken grad bruken av denne ordningen bidrar til økt av legitimitet. I forbindelse med denne oppgaven ble datainnsamling gjennomført i form av semistrukturert intervjue med informanter fra Kiwa Norge og Kleiva Fiskefarm AS. Jeg har brukt utvalgte bærekraftmål i lys av noen sentrale prinsipper av ASC-farmstandard for å belyse forskningsspørsmålene om graden av økt bærekraft, og jeg har anvendt legitimitetsteori for å analysere motivasjonsgrunnlag for iverksettelse av ASC-sertifisering. Resultatet viser at informantene hevder at ASC-sertifisering bidrar til mer gjennomtenkte systemer rettet mot bærekraftarbeidet av sertifiserte aktører, og at det også forbedrer omdømmet til deres sjømatprodukter. ASC blir også betraktet som et konkurransefremmende fortrinn.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/37089
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen_US
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten_US
dc.rights.holderCopyright 2024 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3961
dc.titleI hvilken grad bidrar ASC-sertifisering til å fremme bærekraft og økt legitimitet i oppdrettsnæringen? En kvalitativstudie om ASC-sertifiseringens innflytelse i oppdrettsnæringenen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.typeMastergradsoppgaveen_US


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)