Kultur og identitet blant kampsoldatene i Task Uniten
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/4337Date
2012-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Kilde, MortenAbstract
Oppgaven handler om kultur og identitet blant kampsoldater fra en kontingent ved den norskledete Provincial Construction Team (PRT) i Meymaneh i Afghanistan.
Den brukte metoden for å undersøke dette har vært antropologisk refleksjon rundt egenopplevd empiri fra en operasjon som hadde en omfattende stridskontakt (kamphandling).
I tilknytning til James Spradley og Clifford Geertz sine teorier om mening og forståelse viser oppgaven at rollen som soldat ikke bare defineres av fienden man ønsker å bekjempe, men vel så mye av hvem man ønsker å være i forhold til soldatkolleger og egen avdeling.
Deretter undersøkes betydningen av skam og ære. Skammen spiller en større rolle for kampsoldater enn den gjør ellers i samfunnet. Den største frykten er ikke å måtte skyte eller å bli beskutt, men potensielt å svikte sine lagkamerater i strid. En annen form for skam handler om frykten for ikke å få realisert seg selv og ønsket om spenning i kamphandlinger.
I oppgaven drøftes også ulike forståelser av krigerkulturbegrepet. Det er mange likhetstrekk mellom en krigerkultur og kulturen i Task Uniten, men selv om de var en tungt bevæpnet kampavdeling bygget de ikke sin primære identitet rundt dette.
Avslutningsvis knytter oppgaven an til Roland Barthes sitt mytebegrep og forsøker å vise at også stridskontakten har sine mytologier, mønstre og grader av forutsigbarhet.
Publisher
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2012 The Author(s)
The following license file are associated with this item: