dc.contributor.advisor | Ludvig Olsen, Ragnar | |
dc.contributor.author | Joensen, Jóan Karl | |
dc.date.accessioned | 2015-02-13T12:08:06Z | |
dc.date.available | 2015-02-13T12:08:06Z | |
dc.date.issued | 2014-05-15 | |
dc.description.abstract | Norsk oppdrettslaks har tradisjonelt vært eksportert som hel, sløyd fersk fisk, som senere eventuelt videreforedles i utlandet til filetprodukter. I dag satses det imidlertid mer på filetering lokalt rett etter at fisken har blitt slaktet og sløyd, dvs. filetering før inntreden av rigor mortis, også kalt pre-rigor filetering.
Hovedformålet med oppgaven var å undersøke hvilken effekt fileterings- og frysetidspunkt har på kvalitet av ferske og tinte pre-rigor produserte laksefileter.
Resultatene viste at tidlig filetering (2 timer post mortem, pm) i pre-rigor fasen medførte saktere filetkontraksjon og mindre utvidelse i løpet av en lagringsperiode på is i forhold til senere filetering (12 og 24 timer pm). Dette kan tyde på mindre skader på muskelvev på grunn av sakte filet¬kontraksjon. Filetering 2 timer pm førte til lavere filetspalting i de ferske filetene under islagring sammenlignet med filetering på de to senere tidspunktene. Væsketap og tekstur ble derimot ikke påvirket av de forskjellige fileteringstidspunktene. De ulike fileteringstidspunktene pre-rigor hadde ingen tydelig kvalitetseffekter på tinte laksefileter.
Fryselagring i fire dager ved -30 °C og tining ved 2 °C over natt med etterfølgende islagring medførte mindre filetforkortelse, lavere muskel-pH, høyere væsketap og mer filetspalting enn fersk lagring på is. I tillegg medførte frysing og tining en lavere bruddstyrke på av muskelfibrene og hardere muskeltekstur. | en |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10037/7123 | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:no-uit_munin_6713 | |
dc.language.iso | nob | en |
dc.publisher | UiT The Arctic University of Norway | en |
dc.publisher | UiT Norges arktiske universitet | en |
dc.rights.accessRights | openAccess | |
dc.rights.holder | Copyright 2014 The Author(s) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) | en_US |
dc.subject.courseID | FSK-3960 | en |
dc.subject | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 | en |
dc.subject | VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 | en |
dc.subject | Pre-rigor | en |
dc.subject | Salmon | en |
dc.subject | Quality | en |
dc.title | Effekt av fileterings- og frysetidspunkt på kvalitet av ferske og tinte pre-rigor produserte laksefileter | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.type | Mastergradsoppgave | en |