Show simple item record

dc.contributor.advisorLudvig Olsen, Ragnar
dc.contributor.authorJoensen, Jóan Karl
dc.date.accessioned2015-02-13T12:08:06Z
dc.date.available2015-02-13T12:08:06Z
dc.date.issued2014-05-15
dc.description.abstractNorsk oppdrettslaks har tradisjonelt vært eksportert som hel, sløyd fersk fisk, som senere eventuelt videreforedles i utlandet til filetprodukter. I dag satses det imidlertid mer på filetering lokalt rett etter at fisken har blitt slaktet og sløyd, dvs. filetering før inntreden av rigor mortis, også kalt pre-rigor filetering. Hovedformålet med oppgaven var å undersøke hvilken effekt fileterings- og frysetidspunkt har på kvalitet av ferske og tinte pre-rigor produserte laksefileter. Resultatene viste at tidlig filetering (2 timer post mortem, pm) i pre-rigor fasen medførte saktere filetkontraksjon og mindre utvidelse i løpet av en lagringsperiode på is i forhold til senere filetering (12 og 24 timer pm). Dette kan tyde på mindre skader på muskelvev på grunn av sakte filet¬kontraksjon. Filetering 2 timer pm førte til lavere filetspalting i de ferske filetene under islagring sammenlignet med filetering på de to senere tidspunktene. Væsketap og tekstur ble derimot ikke påvirket av de forskjellige fileteringstidspunktene. De ulike fileteringstidspunktene pre-rigor hadde ingen tydelig kvalitetseffekter på tinte laksefileter. Fryselagring i fire dager ved -30 °C og tining ved 2 °C over natt med etterfølgende islagring medførte mindre filetforkortelse, lavere muskel-pH, høyere væsketap og mer filetspalting enn fersk lagring på is. I tillegg medførte frysing og tining en lavere bruddstyrke på av muskelfibrene og hardere muskeltekstur.en
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10037/7123
dc.identifier.urnURN:NBN:no-uit_munin_6713
dc.language.isonoben
dc.publisherUiT The Arctic University of Norwayen
dc.publisherUiT Norges arktiske universiteten
dc.rights.accessRightsopenAccess
dc.rights.holderCopyright 2014 The Author(s)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0en_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)en_US
dc.subject.courseIDFSK-3960en
dc.subjectVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929en
dc.subjectVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929en
dc.subjectPre-rigoren
dc.subjectSalmonen
dc.subjectQualityen
dc.titleEffekt av fileterings- og frysetidspunkt på kvalitet av ferske og tinte pre-rigor produserte laksefileteren
dc.typeMaster thesisen
dc.typeMastergradsoppgaveen


File(s) in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)