Faktorer med betydning for matematikkprestasjoner på 4. trinn. En kvantitativ analyse av data fra TIMSS.
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/9216Date
2015-05-15Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Hætta, Kai AnteAbstract
I denne masteroppgaven undersøker jeg sammenhengen mellom elevsvarene og matematikkskår i TIMSS for elever på 4.trinn i Norge. I dette arbeidet har jeg brukt de statistiske metodene; prinsipal minste kvadraters metode (PLS), korrelasjonsanalyser, prinsipal komponent analyse (PCA), kovariansanalyse og multippel lineær regresjon.
Flere spørsmålsvariabler hadde sammenheng med matematikkskår og av disse ble syv spørsmålsvariabler identifisert som viktige variabler; antall bøker i hjemmet og en holdning om at matematikk er vanskeligere for meg enn for andre var sterkest assosiert med matematikkskår. De andre faktorene var i følgende rekkefølge; trygghet på skolen, baksnakking, bruk av PC andre steder enn hjemme eller på skolen, god til problemløsning og norsk språk hjemme.
Resultatet viser at sosioøkonomiske faktorer påvirker læringspotensialet hos elevene, og kan i liten grad styres av lærer og skole, men mer av samfunnet. Studiet identifiserer også viktige faktorer som ikke er like sterkt bundet til hjemmeforhold, og som lærer og skole kan vektlegge i sitt profesjonsfaglige arbeid. Elevenes holdninger til matematikk kan bearbeides fra første skoleår, og utvikling av gode klassemiljø med forebygging mot mobbing er viktige elementer. Resultatene synliggjør dermed flere faktorer som lærer og skole kan påvirke for å heve elevpresentasjoner og læringspotensialet i matematikk.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2015 The Author(s)
The following license file are associated with this item: