Hvorfor trives kystfiskere så godt når yrket er fysisk krevende og risikoutsatt? En studie av arbeidseksponeringer i kystfiskeflåten og potensielle jobbressurser.
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/9367Åpne
Filen inneholder en masteroppgave som omhandler trivsel i fiskeryrket til tross for krevende og risikoutsatte arbeidsoppgaver. (PDF)
Dato
2016-05-18Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Lund, Eli-KristineSammendrag
Masterprosjektet presenterer funn basert på Fiskerhelseundersøkelsen 2014, samlet inn av SINTEF Fiskeri og havbruk AS, SINTEF Teknologi og samfunn og Universitetssykehuset i Nord-Norge. Undersøkelsen er gjort blant 1000 fiskere i den norske fiskeflåten, hvorav 832 er aktive fiskere. Fokuset til Fiskerhelseundersøkelsen er helse og arbeidsmiljø, tilhørighet og trivsel. I undersøkelsen svarer nesten 99 prosent av de aktive fiskerne at de trives i yrket, til tross for at yrket er risikofylt og fysisk krevende. Tidligere statistikk viser at liten kystfiskeflåte er særlig utsatt for dødsulykker, og likevel trives også fiskere tilhørende denne flåtegruppen. Denne masteroppgaven undersøker ulike eksponeringer kystfiskere møter i yrket sitt og potensielle ressurser som kan virke positivt inn på yrket med utgangspunkt i jobbkrav-ressurs-modellen og en egen trivselsmodell basert på salutogeneseteorien. Jeg undersøker hvilke faktorer ved yrket som fører til så høy trivsel ved hjelp av kvantitative og kvalitative forskningsmetoder. Oppgavens funn tyder på at kystfiskere opplever arbeidet positivt og at erfaring fungerer som en viktig mestringsressurs mot yrkets eksponeringer. Resultatene viser at trivselsbegrepet er sammensatt av flere faktorer, men at høy grad av autonomi, spenning og variasjon i yrket viser seg å være særlig trivselsfremmende for kystfiskerne.
Forlag
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2016 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: