Utfordringer ved informert samtykke ved non-invasiv prenatal testing
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/10037/9472Dato
2016-06-01Type
Master thesisMastergradsoppgave
Forfatter
Haugeberg, Anna Sofie SævareidSammendrag
Bakgrunn: Målet med denne oppgaven er å belyse ulike etiske utfordringer ved informert samtykke ved non-invasiv prenatal testing (NIPT).
Materiale og metode: Systematisk litteratursøk i PubMed: 281 resultater, satt til slutt igjen med 16 artikler med tema relevant for oppgaven.
Resultater: Det er umulig å informere gravide/par om alle tenkelige følger av screening ved NIPT. Gravide må velge om de vil la seg teste selv om testresultatet ikke er 100% sikkert, og må ved funn ta videre valg uten å vite sikkert hvordan testresultatet uttrykker seg i alvorlighetsgrad av sykelige tilstander hos barnet. Mange gravide ønsker personlig veiledning med helsepersonell i forbindelse med veiledning rundt NIPT, og mange opplever mangel på informasjon. Helsearbeidere sitt syn på samtykkeprosessen, avhenger av om det gjelder invasiv diagnostikk eller NIPT; færre mente det var nødvendig å legge rådgivning og testing til ulike dager, eller nødvendig med skriftlig samtykke fra kvinnen.
Konklusjon: Ved NIPT, er mulighetene for testing enorme, og antallet gravide som ønsker å la seg teste, kan ekspandere. Den gravide trenger informasjon om muligheter og begrensninger ved testen, og rom for å stille spørsmål. Det må legges strategier for hvordan valget om å la seg teste, blir frivillig, og at rådgivningen er nøytral.
Forlag
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Vis full innførselSamlinger
Copyright 2016 The Author(s)
Følgende lisensfil er knyttet til denne innførselen: