Ekstrakter av blåbær og blåskjell som naturlige antioksidanter
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/1215Date
2007-09-21Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Aagesen, Ingvill DreiemAbstract
De siste tiårene har det vært et økende fokus på helse og kosthold. Sjømat er en viktig kilde til
helsemessige gunstige fettsyrer. Spesielt er det de langkjedede, flerumettede omega-3
fettsyrene som har vist seg å ha flere positive effekter for human helse. Problemet med disse
langkjedede marine fettsyrerne når det kommer til å benytte dem i matproduksjon er at de har
lett for å harskne. For å hindre eller forskinke denne oksidasjon har det blitt utviklet mange
naturlige og syntetiske antioksidanter. De fleste matprodusenter vil foretrekke naturlige
antioksidanter framfor syntetiske, og er interessert i nye kilder for naturlige alternativer.
Tokoferoler og flavonoider er naturlige antioksidanter og ansees som mye tryggere enn de
syntetiske antioksidantene BHA og BHT
Målet med dette arbeidet var å undersøke antioksidative egenskaper ekstrakter av rå blåbær,
kokt blåbær og blåskjell hadde på selolje i et oljesystem og emulsjonssystem, i tillegg
undersøkte vi hvordan de virktet i et vandig system. Vi prøvde også å finne optimal mengde
α-tokoferol i selolje.
Vi fant at ekstrakter fra blåbær hadde gode antioksidative egenskaper i et oljesystem. I dette
systemet viste likevel blåskjell å ha den beste antioksidative effekten da den ved siste
uttaksdag bare hadde halvparten så høy PV og AV som seloljen (kontroll). I emulsjonene
hadde verken blåbær eller blåskjell antioksidativ effekt. Ingen av ekstraktene så ut til å virke
hemmende på oksidasjon i et vandig system.
I forsøket på å finne optimal konsentrasjon av α-tokoferol fant vi i det siste forsøket hvor
seloljen hadde stått lagret i 4 måneder ved 4oC at konsentrasjoner på 200, 300, 600 og 1000
ppm ga god inhiberende virkning på oksidasjon av seloljen.
Publisher
Universitetet i TromsøUniversity of Tromsø
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2007 The Author(s)
The following license file are associated with this item: