Næringsinnhold av mesopelagisk fisk. Nedbryting av laksesild (Maurolicus muelleri), med fokus på fett.
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/16809Date
2019-05-29Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Skarpeid, Martin SkipperudAbstract
Det økende behovet for mat til en befolkning i vekst har ført til et utvidet søk etter nye ressurser og mer effektiv utnyttelse av eksisterende ressurser. For å øke det globale utbytte av den totale biomassen som produseres i havene, har det blitt foreslått å utnytte organismer lavere i næringskjeden, for å redusere tap av biomasse i energioverføringen blant organismene i næringskjeden. Mesopelagisk fisk er eksempler på slike underutnyttede arter. En av grunnene til at disse fiskeslagene i liten grad har blitt utnyttet, er at fiskene er små og skjøre, noe som fører til rask nedbrytelse. Det overordnede målet med oppgaven var å dokumentere den biokjemiske sammensetningen av den mesopelagiske fisken laksesild (Maurolicus muelleri), samt undersøke nedbryting av næringsstoffene, med særlig hensyn på fett.
Laksesild ble fangstet i Norskehavet i september 2018 og frosset i blokk (-20°C) inntil analysene ble utført (4-5 måneder etter fangst). Omtrent 100 fisk ble kvernet i en samleprøve og lagret i en tildekt lufttett beholder. Nedbrytelsesprosessen foregikk på kjølerom (3°C). Prøvene ble undersøkt ved tining, og 6, 12, 24 og 168 timer etter tining.
Ved tining var totalt prosentinnhold av fett, protein, vann og aske på henholdsvis 15; 10,5; 66 og 3, til sammen 94,5 % av fisken. Laksesild hadde en lav n-6/n-3 ratio (0,05) og av den totale fettsyresammensetningen utgjorde de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA 18 %. Laksesild hadde samtlige protein-bundne aminosyrer, med tilstrekkelig innhold av essensielle aminosyrer over referenaseinntaket for både mennesker og fisk. I tillegg hadde samleprøven 143 mg/100 g av den frie aminosyren taurin.
Innholdet av fett, protein, vann og aske var uendret 168 timer etter tining. Det ble observert en reduksjon i flerumettede fettsyrer (PUFA) (25,7 til 22,5 %), inkludert de langkjedete flerumettede omega-3 fettsyrene (LC-n-3-PUFA) (18 til14,5 %), samt en økning i mettede fettsyrer (SFA) (32 til 33 %) og enumettede fettsyrer (MUFA) (41 til 44 %). Det var et høyt innhold av frie fettsyrer (FFA) i det ferske råstoffet, som tyder på at det har foregått forringelse av fett før analysene ble utført. Graden av oksidasjon ble målt 7 måneder etter fangst, og ved tining ble råstoffet anslått å være i slutten av propageringsfasen, og termineringsfasen var startet.
Publisher
UiT The Arctic University of NorwayUiT Norges arktiske universitet
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: