Hvordan evaluerer italienske forbrukere utvannet tørrfisk fra Norge?
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/18978Date
2019-07-29Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Berdal, BernhardAbstract
Utvannet tørrfisk i porsjonspakninger av premium kvalitet er et produkt som flere norske
produsenter nå ønsker å eksportere. Spesielt er det italienske markedet interessant på grunn av
lange og mange tradisjoner for konsum av tørrfisk. Det er også det største markedet for norsk
tørrfisk målt i verdi. Ekstra relevant for utvannet tørrfisk i porsjonspakninger er nye
forbrukertrender i det italienske markedet som bekvemmelighet og sunnhet.
Formålet til denne studien har vært å avdekke hvordan italienske forbrukere opplever produktet
og hva som påvirker deres opplevelse og kjøpsintensjoner. Produktegenskaper som sensoriske
og helsemessige egenskaper, premium- og unikhetsegenskaper, tradisjons- og
innovasjonsegenskaper, og bekvemmelighetsegenskaper kan påvirke forbrukeres tilfredshet og
kjøpsintensjon for utvannet tørrfisk. I tillegg har jeg i denne undersøkelsen kartlagt om
individuelle trekk som interesse for fisk og helse, behov for unikhet, nostalgi og interesse for
tradisjon, innovasjonstilbøyelighet, og bekvemmelighetsorientering påvirker italienske
forbrukeres produktopplevelse og kjøpsintensjoner. Hensikten har vært å kunne peke på
sentrale produktegenskaper som kan utgjøre konkurransefortrinn og hvilke
konsumentsegmenter produsenter burde rette seg inn mot.
Studien er gjennomført ved at de rekrutterte respondentene til studien har fått utlevert filet av
utvannet tørrfisk som de har tilberedt hjemme og deretter besvart et spørreskjema i tilknytning
til konsumopplevelsen. Av de viktigste resultatene som kom fram var det at sensoriske og
helsemessige egenskaper som smak, konsistens, utseende og sunnhet er sentralt for tilfredshet
med produktet. Derfor vil det være viktig å kommunisere et budskap om at produktet har gode
kvaliteter med god smak, bra utseende og er bra for helsa. Individuelle trekk som påvirker
opplevelse av utvannet tørrfisk, er først og fremst interesse for tradisjon og interesse for fisk og
helse. Italienske forbrukere oppfatter utvannet tørrfisk som tradisjonelt og verdsetter
tradisjonsegenskaper som norsk opphav. Med gode vurderinger av sunnhet og forbrukere som
verdsetter sunne matprodukter vil det være viktig å fremheve de helsemessige fordelene samt
sensoriske kvaliteter og opphav i markedsføring av produktet. Forbrukerne er også opptatt av
bekvemmelighet slik at produktets økte bekvemmelighet i forhold til tradisjonell tørrfisk i
Italia bør fremheves.
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2019 The Author(s)
The following license file are associated with this item: