Viser treff 155-174 av 268

    • Kvaliteten på norsk saltfisk i Portugal. En studie av hvilke faktorer som oppfattes som viktigst for kvaliteten på saltfisk, sett fra norsk og portugisisk ståsted, samt vurderinger av hvorvidt dagens leverte kvalitet kan tilpasses nye produktkategorier. 

      Karlsen, Konstanse (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-14)
      Målet med denne undersøkelsen var å finne ut hvilke faktorer norske og portugisiske aktører mener er viktigst for kvaltieten på saltfisk, og hvordan dagens leverte kvalitet kan tilpasses nye produktkategorier. Oppgaven bygger på intervjuer med totalt 15 personer med ulik tilknytning til saltfisk og klippfisk i Norge og Portugal. Resultatene av undersøkelsene viste at de norske og portugisiske ...
    • Kvalitetsfremmende kystlineteknologi. Viktig bidrag til økt verdiskapning i fiskeriavhengige kystsamfunn? 

      Rindahl, Lasse (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2006-12-01)
      I denne studien tar jeg for meg hvordan ny teknologi kan være med å påvirke kvaliteten på landet råstoff fra kystflåten, og har tatt for meg Automatisk linehaler (ALH) og eventuell verdiskapning i filetindustrien ved eliminering av høttskader på råstoff fra lineflåten. Det er tidligere dokumentert at høttskader på råstoffet reduserer utbyttet filetprodusenten oppnår, og det er dokumentert at ...
    • Kvalitetsoppfatning av saltfisk. Vurderer Norge og Spania kvaliteten på saltfisk etter de samme kriterier? 

      Hansen, Kristin Beate (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-15)
      Spania har en lang tradisjon for å spise saltfisk av torsk, og de kan velge fisk produsert fra flere land og med flere produksjonsmetoder. Island og Færøyene oppnår høyere kilopris for sine produkter enn der Norge gjør i Spania. Saltfisk er et produkt det tar tid å lage god mat av da den må vannes ut før den kan bli til en matrett. Dette har ført til at lettsaltet fisk og utvannede produkter har ...
    • Kvotefordeling av norsk vårgytende sild og havretten. Med særlig vekt på rettshistoriske, rettsdogmatiske og rettspolitiske forhold 

      Jensen, Ann-Kristin Fallmyr (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-12-02)
      Masterprosjektet presenterer en rettshistorisk, rettsdogmatisk og rettspolitisk analyse av kvotefordelingen av norsk vårgytende sild. De involverte parter er Norge, Russland, EU, Island og Færøyene. Er det slik at multilaterale avtaler om norsk vårgytende sild ikke vil lykkes dersom kvoteandeler tildelt deltakende land er vesentlig mindre enn den mengde fisk som staten kan fiske innenfor sin ...
    • Kysttorsk i krise : Om medforvaltning i et unntaksregime 

      Solås, Ann-Magnhild (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2008-03)
      Bestandssituasjonen for norsk kysttorsk er for tiden svært kritisk, og ICES anbefaler at det iverksettes tiltak for å bygge opp igjen bestanden. På bakgrunn av dette har det vært nedsatt flere arbeidsgrupper, som har utarbeidet forslag til mulige reguleringstiltak, samt beskrevet utfordringer knyttet til forvaltningen av kysttorsk. Denne oppgaven ser på arbeidet i disse gruppene knyttet opp mot teori ...
    • Lang tids bruk - en sikkerhet eller falsk trygghet? En kartlegging av lang tids bruk og dens egentlige betydning i forhandlinger om kvoter i og adgangen til marine havområder mellom konkurrerende stater 

      Figenschou-Cedewarft, Leif André (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-06)
      I hvilken grad får lang tids bruk betydning ia dganegne til marine ressurser og i allokeringen av ressurser mellom konkurrerende stater?
    • Levendelagret rødspette (Pleuronectes platessa) – velferd og kvalitet 

      Pettersen, Ingrid Marie; Aaknes, Vilde Synnøve (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-15)
      I dag er verdikjeden for fisk og skalldyr bygget opp rundt utnyttelse av et fåtall arter som kan fanges i store volum og med høy markedsverdi. Bruk av lite eller ikke utnyttede marine ressurser kan være en bærekraftig tilnærming for å innfri fremtidige krav og etterspørsel til fiskekonsum. Rødspette (Pleuronectes platessa) er den viktigste flatfisken i volum og verdi i europeiske fiskerier. Både ...
    • Leverandør- og produktvalg blant brasilianske sjømatimportører: Mulige inngangsstrategier for norske eksportører av sild. 

      Larsen, Tor Bjørklund (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-15)
      Basert på en dyptgående studie av åtte betydningsfulle importselskaper, analyserer denne masteroppgaven beslutningskriteriene til innkjøperne ved deres valg av produkter og leverandører med et spesielt henblikk til produktet norsk sild. Studien har en kvalitativ og eksplorerende forskningsstrategi. Med basis i grunnleggende markedsføringsteori og spesifikk litteratur om importøradferd, blir det ...
    • Line som fangstmetode og en studie av effekten av krok med svivel 

      Olsen, Fredrik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2014-05-15)
      I denne oppgaven vil jeg presentere resultater fra to forsøk med svivelkrok i det nordlige fisket etter torsk og hyse. For at leseren skal ha en god og fyldig innsikt i forhold vedrørende bruk av line som fangstredskap og dagens teknologinivå innen flåten, har jeg innledningsvis valgt å lage en fyldig beskrivelse av forhold som jeg mener er essensielle for å forstå hvordan dagens norske linefiske ...
    • Lipider fra kiselalger som potensiell fettressurs i laksefôr. Optimalisering av ekstraksjonsutbytte samt karakterisering av fettsyresammensetning og lipidklasser. 

      Solbø, Trond-Håkon Seljevold (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2016-11-16)
      Den globale oppdrettsnæringen er i kraftig vekst, noe som har medført et globalt underskudd for marine oljer til oppdrettsfôr. Dette underskuddet er forventet å tangere 40 millioner tonn innen 2030. I tillegg er det forventet et totalt fôrbehov til global akvakultur på i overkant av 87 millioner tonn innen 2025. Dette har medført at laksefôrprodusenter har introdusert vegetabilske råvarer i fôret. ...
    • Lipider i silderogn: Ekstraksjon med "grønn teknologi" 

      Stabell, Rikke (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-05-18)
      Omega-3 fettsyrer er i større grad bundet til fosfolipider (PL) enn triacylglyserol (TAG) i umoden silderogn. Fettsyrene EPA (C20:5 n-3) og DHA (C22:6 n-3) er i hovedsak bare å finne i sjømat og disse fettsyrene har flere positive helseeffekter, som kan bidra til å redusere hjerte og karsykdommer. Umoden silderogn har et høyt innhold av celler og inneholder relativt sett lite depotfett og derav ...
    • Lipidinnhold hos Calanus spp. i havområdene rundt Svalbard og i Polhavet i juli og august. Kan Video Plankton Recorder gi nyttig informasjon om lipidinnhold i sammenheng med fysiske parametere? 

      Gylseth, Inger-Helen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-31)
      Calanus finmarchicus, C. glacialis og C. hyperboreus spiller en nøkkelrolle som beitere i det arktiske økosystemet og utgjør en stor andel av dyreplankton-biomassen i området. For å overleve den næringsfattige vinteren akkumulerer kopepodene større mengder lipider i den korte produksjonsperioden og gjennomfører sesongbasert vertikal migrering hvor de går i dvale. Lipidinnhold er nært knyttet til ...
    • Lønnsomhetsanalyse av Vartdalgruppa Fiskeoppdrett AS satsing på stor smolt 

      Hustadnes, Henrik (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2017-05-15)
      Norge er verdens største produsent av atlantisk laks og ambisjonene er å femdoble lakseproduksjonen frem mot 2050. Siden 2012 har det ikke vært produksjonsvekst i oppdrettsnæringen som følge av problemer med lakselus og ulike fiskesykdommer. Problemene har tvunget oppdrettsnæringen å tenke i nye baner for å oppnå videre vekst. Siste årene har flere oppdrettsselskap startet utbygging av landbaserte ...
    • Marinated shrimp as a dinner option. Consumer evaluations and use of a new convenience product 

      Sørensen, Anne Katrine (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2006-06-02)
      The purpose of this thesis is to investigate consumer use and evaluations of a new shrimp (Pandalus borealis) product, Stella marinated shrimp, to increase knowledge about the perception and how this new product is used in the kitchen by consumers. The main objective is; ”To examine how consumers evaluate and use a new convenience product, the case of Stella marinated shrimp”. To explore ...
    • Markedsadgang for atlantisk laks fra Chile til USA 

      Berntsen, Joakim (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-05-14)
      Norge eksporterte laks for 72,5 milliarder kroner i 2019 og i verdiskapning er laks den største og viktigste arten for Norge innen sjømat. Til sammenligning eksporterte Chile atlantisk laks for 32,8 milliard i 2019. En stor del av den norske eksporten går til EU-markedene, mens Chiles viktigste eksportmarked er USA. Formålet med denne oppgaven er å se om Chile har bedre markedsadgang inn til USA ...
    • Markedsundersøkelse: Norsk varmrøkt laks til Japan 

      Riple, Anna Karia Lerøy (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-11-16)
      min studie vil jeg se på muligheten for å introdusere et nytt lakseprodukt til Japan, Varmrøykt laks. Varmrøkt laks ble valgt som utgangspunkt fordi dette er et bearbeidet lakseprodukt som antatt hadde ingen eller lite anerkjennelse i Japan. Ved å introdusere et bearbeidet lakseprodukt ingen hadde noe forhold til og deretter måle oppfatning av dette produktet, kunne man si noe om mulighetene for ...
    • Måling av pH i pre-rigor fiskemuskel. En analytisk utfordring 

      Skjold, Vetle (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2017-11-14)
      I post mortem fiskemuskel kan måling av muskel-pH benyttes som en enkel metode for å vurdere både slakteprosedyre og kvaliteten på muskelkjøttet. Dette ettersom pH kan påvirke egenskaper som filetspalting, tekstur, fasthet, drypptap og farge. I de fleste studier er muskel-pH enten bestemt ved å måle direkte i intakt muskel med stikkelektrode, alternativet er å homogenisere muskel i en vannbasert ...
    • Mel av grisetang og mikroalger til bruk i fiskefôr? Kjemisk sammensetning og in vitro fordøyelse av protein. 

      Sommerlund, Rikke Otting (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-12)
      Etterspørselen etter fisk og skalldyr globalt er stadig økende. Økt kjøpekraft og anbefalinger om å spise mer sjømat har bidratt betydelig til dette. De fleste villfiskbestander er allerede maksimalt utnyttet og økningen i produksjonen har i de siste 30 årene derfor utelukkende kommet fra oppdrett. I dag produseres mer fisk til humant konsum i oppdrett enn hva som høstes av villfisk. En av de største ...
    • Mestringstro og ledelse. Hestehåndtering og mestring av lederskapsrollen hos kvinnelige ledere. 

      Steffensen, Julie (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-09-28)
      Tema for denne oppgaven var sammenhengen mellom opplevelsen av mestringsevne og lederatferd hos kvinnelige ledere. Videre gikk studien inn på hvilke lederegenskaper kvinnelige ledere opplevde at de fikk utviklet gjennom hestehåndtering og ridning. Bakgrunnen for at kvinnelige ledere ble valgt, er mangelen på kvinnelige ledere i Norge. Det er interessant å se på hvilke egenskaper kvinnelige ledere ...