Viser treff 226-245 av 268

    • Smitteforsøk med lakselus Lepeophtheirus salmonis på røye Salvelinus alpinus og videoovervåking av anadrome laksebestander i Ringvatnvassdraget 2021 

      Kristiansen, Lars Amundsen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      I en raskt voksende oppdrettsnæring langs kysten i Norge har økt produksjon og spredning av lakselus (Lepeophtheirus salmonis) blitt et økende problem for vill laksefisk (Salmonidae). For anadrom røye (Salvelinus alpinus) som vandrer til sjøen og har sin beitevandring i kystnære områder, er det en økende risiko for å bli smittet med lakselus. Gjennom kontinuerlig videoovervåking fra 22. mai til ...
    • Sommerloddefiske eller vinterloddefiske? : en bioøkonomisk analyse av loddebestanden i Barentshavet 

      Henriksen, Edgar (Master thesis; Mastergradsoppgave, 1985)
      I denne oppgaven vil jeg se på det "klassiske" bioøkonomiske problemet: hvordan optimere økonomisk utbytte fra et fiskeri?
    • Sosial bærekraft i sjømatnæringen - Er næringen klar for åpenhetsloven? 

      Danielsen, Marte Sofie (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      Mange år med økende oppmerksomhet på klimautfordringer knyttet til forvaltning av havressursene har satt miljømessige aspekter i front for diskusjonen om bærekraft i sjømatnæringen. Avsløringer av en rekke menneskerettighetsbrudd i fiskerinæringen i Sørøst-Asia, har derimot tydeliggjort at miljømessig bærekraft ikke er den eneste utfordringen næringen står overfor. Den sosiale dimensjonen har i stor ...
    • Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø 

      Johansen, Trygve (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2018-05-15)
      Et godt kosthold er av stor betydning for helsen og livskvaliteten. Et godt og variert kosthold bidrar til å forebygge mot en rekke livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, fedme og overvekt. Fisk og annen sjømat er en nøkkelstein i et godt kosthold og gir viktige næringsstoffer som vitaminer (A og D), mineraler (selen og jod), proteiner og essensielle fettsyrer (omega-3 fettsyrene ...
    • Sporing av kvalitetsinformasjon i en sjømatforedlingsbedrift 

      Myrseth, Miriam Pettersen (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2009-05-15)
      Formålet med denne oppgaven var å undersøke muligheten for sporing av informasjon fra kvalitetskontrollene til en utvalgt sjømatprodusent. Følgende problemstilling ble utviklet: ”Er det mulig å spore data fra kvalitetskontrollene casebedriften utfører ved produksjon av ferskpakket laks?” For å besvare problemstillingen ble både graden av sporbarhet på laks og innsatsfaktorer i casebedriften og de ...
    • Staten som innovatør. Utviklingstillatelser i norsk havbruksnæring 

      Stene, Marius Aleksander Theimann (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2019-05-15)
      Etter hvert som havbruksnæringen har vokst, har det med dagens driftsformer dukket opp problemer med spredning av lakselus, rømming av oppdrettslaks og utslipp av organiske materialer og avlusningsmidler. I tillegg, en begrensing i arealer som kan brukes til oppdrett av laks. Denne oppgaven er en dokument analyse hvor man ved hjelp av offentlige dokumenter, avisartikler og vitenskapelige artikler ...
    • Steinkobbens atferd i kaste- og hårfellingsperioden i Vesterålen. 

      Mogren, Hanne-Grethe (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-01-10)
      Hensikten med oppgaven var å se på steinkobbens atferd i kaste- og hårfellingsperioden i Vesterålen. Feltarbeidet ble foretatt sommer/høst 2003 og 2004 på Stø i Vesterålen. I 2003 ble det foretatt studie på både individ- og populasjonsnivå, mens i 2004 kun på individ. Det ble merket steinkobbe med VHF-sendere begge årene. Signal fra de merkede dyrene ble registrert av en loggestasjon (3 stk i 2004). ...
    • Stock Assessment of Norwegian Atlantic Halibut North of 62°N Latitude Using a Data-Limited Approach 

      Lindgård, Edvin Laberg (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2023-05-13)
      Landings of Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus) have increased significantly in later years. More fishing boats are joining the open-access fishery, with an ever-increasing number of fishing gear. The Atlantic halibut is also a popular tourist and recreational fishery target species. Atlantic halibut is a large, late-maturing flatfish with life history traits that make the stock sensitive ...
    • Stordriftsfordeler ved brønnbåtoperasjoner 

      Stenersen, Jonas (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2021-08-24)
      Stordriftsfordeler er et kjennetegn på sjøtransport, og utviklingen i oppdrettsnæringen har pekt mot en betydelig økning i fartøystørrelser på brønnbåter. Denne avhandlingen søker etter å belyse problemstillingen: Hvor mye kan en større brønnbåt potensielt redusere en oppdretters kostnader? Da brønnbåter har mange bruksområder i dag, går utredningen dypere ved å undersøke kostnader ved flere ...
    • Strategivalg i usikre omgivelser : sentrale egenskaper for økt lønnsomhet i norsk filetindustri 

      Nilssen, Jon (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2013-05-15)
      Norsk filetindustri av hvitfisk er for mange sett på som en næring i sammenhengende krise. Industrien kjennetegnes av hard konkurranse om knappe ressurser, hvor den største usikkerheten knyttes til råstoffet som i svært liten grad kan kontrolleres og predikeres. I en bransje med så turbulente omgivelser vil bedriftens strategiske valg være avgjørende for om den overlever eller faller fra. I denne ...
    • Stress hos kjønnscellefri atlantisk laks (Salmo Salar L.) Effekter av transport og sjøvannseksponering på sentrale faktorer i hypothalamus-hypofyse- interrenale (HPI)-aksen 

      Aspen, Marius (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2020-10-15)
      Genetisk innblanding fra rømt oppdrettslaks er i dag vurdert av noen som den største trusselen mot ville norske laksestammer. Selv enkelthendelser vil ha en stor risiko for masserømming da en merd kan inneholde opptil 200 000 individ. Samtidig er kjønnsmodning blitt et økende problem særlig knyttet til resirkuleringsanlegg (RAS). Kjønnsmodning bringer med seg en rekke velferdsmessige utfordringer ...
    • A study on the escape rate of Northeast Atlantic cod (Gadus morhua) and haddock (Melanogrammus aeglefinus) under the fishing line with two different ground ropes in the Barents Sea bottom trawl fishery and the influence of some biotic and abiotic factors on the efficiency during bottom trawling 

      Brinkhof, Jesse (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2015-05-15)
      The aim of this study was to investigate the escapement under the fishing line for cod (Gadus morhua) and haddock (Melanogrammus aeglefinus) with the conventional rock-hopper gear and a new type of gear termed semicircular spreading gear (SCSG). The trials were conducted during November 2014 and February 2015 in the Barents Sea under varying environmental conditions. In order to catch the escapees ...
    • Sukkertare (Saccharina latissima) som proteinkilde. Effekt av oppmaling og fraksjonering på proteinfordøyelighet 

      Giæver, Synneva Berge (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-15)
      Verdens befolkning øker stadig og det er estimert at den globale befolkningen når 9,7 milliarder mennesker innen 2050. Som konsekvens av befolkningsveksten vil behovet og etterspørselen for mat øke. Tilstrekkelig produksjon av næringsrik mat til en økende befolkning utført på en bærekraftig måte er en stor global utfordring. Det antas at særlig proteiner vil være et av næringsstoffene det vil være ...
    • Sysselsettingssystem i havbruksnæringen - En undersøkelse av sysselsettingssystemet i tre havbruksbedrifter. 

      Gamst, Vilde Elfrida (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      For å skulle drive en matfisklokalitet i dag vil det kreves en del ansatte, som videre vil kunne være med på å skape verdi, og bidra til flere innbyggere i lokalsamfunnene som ligger i tilknytning anleggene. Dette vil kunne avhenge av selskapets størrelse, eierforhold og tilgjengelighet av lokal arbeidskraft. Oppdrettsselskapene er blitt større og har i dag aktiviteter i flere deler av landet. Dette ...
    • Teknologioverføring fra petroleum til havbruk. En studie av utviklingsprosjektet Arctic Offshore Farming 

      Aunan, Andreas (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2022-05-16)
      Temaet for denne oppgaven er det nye samspillet mellom petroleum og oppdrett og hva det betyr for næringsutvikling. Hensikten med denne studien er å belyse muligheter og begrensninger for teknologioverføring fra petroleum til oppdrett, og hvordan teknologioverføringen foregår, sett i lys av utviklingstillatelsene i havbruk med utviklingsprosjektet Arctic Offshore Farming som eksempel. For å besvare ...
    • Temporale forskjeller i reproduksjonsutvikling hos to morfer av røye (Salvelinus alpinus). En studie av litoral og profundal røye i Skogsfjordvatn, Troms. 

      Hestdahl, Hans Ivar (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2013-05-15)
      Sympatriske morfer av litoral- og profundal røye (Salvelinus alpinus) fra Skogsfjordvatn, Troms (70°N) ble undersøkt for å finne temporale forskjeller i reproduksjonsutviklingen. Feltarbeidet pågikk høsten 2011 hvor fisken ble samplet for blod og gonadeprodukter hver måned fra august til og med desember. Blodplasma ble analysert for steroide kjønnshormoner (Estradiol-17β (E2) og 11-ketotestosteron ...
    • Testing the Farm-Retail Price Transmission for Norwegian Salmon Exports to France 

      Paulsen, Øyvin (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2007-06-06)
      This thesis has tested the Farm-Retail price transmission for Norwegian salmon exports to France. By the use of public data for farm level price in Norway, export level price in Norway, retail level price in France, transportation costs and currency exchange rates the price transmission for the Norway-France value chain has been investigated. Tests of asymmetric price transmission were also conducted. ...
    • Tilfredshet, intensjonslojalitet og betalingsvillighet for fersk sei i Spania. Betydningen av produktegenskaper, individuelle trekk og kjøpsstiler 

      Lorentsen, Espen Alexander Liland (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2019-06-21)
      Sei er et kjent og kjært produkt for oss nordmenn, og er vel så populært som torsk til middagsmat. Det meste av seien brukes til produksjon av klippfisk og tørrfisk, mens noe selges i norske butikker som fileter, hel fisk eller frosne fileter. I de internasjonale markedene er det derimot ikke vanlig å finne sei i ferskvaredisker. Spania er blant de landene som spiser mest fisk årlig og verdsetter ...
    • Torsk fanget på ulike tider av året. Vekt- og kvalitetsendringer når torsken levendelagres uten fôring 

      Alfredsen, Oline (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2016-05-18)
      Torskefiskerier har gjennom alle tider vært en viktig næring i Norge. De store sesongvariasjonene i tilgang på ferskt råstoff er utfordrende, og fiskerinæringen har begynt å se seg om etter løsninger på denne utfordringen. Ved å fange torsk levende og sette den i merd får hvitfisknæringen muligheten forlenge sesongen, planlegge produksjonen og binde seg til langsiktige kontrakter på levering av ...
    • Torsk og sild på samme kjøl. En studie av den store kystflåtens driftstilpasning 

      Martinsen, Joakim (Master thesis; Mastergradsoppgave, 2006-06-12)
      Gjennom denne oppgaven har jeg ut fra de gitte rammer undersøkt om den store kystflåten kan oppnå merverdi ved å tilpasse driften sin rundt en mer spesialisert driftsform. Med en mer spesialisert driftsform menes i denne sammenhengen, en innsats i fiske som rettes mot mer ensartede fiskeslag, og fartøyer som er utrustet for fiske med færre redskapsformer. Fordi næringen er så sammensatt har jeg ...