Troms og Finnmark: En naturlig «skilsmisse» etter et «tvangsekteskap»
Permanent link
https://hdl.handle.net/10037/36308Date
2024-06-03Type
Master thesisMastergradsoppgave
Author
Lakela, Joni Johannes HenrikAbstract
Studien tar sikte på regionreformens forslag om å sammenslå fylkeskommunene, og som førte til en reversering av noen av disse sammenslåingene. Denne reverseringen økte antall fylkeskommuner fra 11 til 15. Studien retter større grad av oppmerksomheten til fylkeskommunen Troms og Finnmark.
Ved bruk av Data Envelopment Analysis (DEA) skal oppgavene til fylkeskommunene analyseres hver for seg. Disse oppgavene er: administrasjon, tannpleietjenesten, videregående opplæring, fylkesvei og kollektivtransport. Videre vil rammeverket til Bogetoft og Wang (2005) bli anvendt for å estimere de potensielle fusjonseffektene til henhold av regionreformens forslag på å sammenslå utvalgte fylkeskommuner. Studien skiller seg fra andre ved å ta et utgangspunkt i ståstedet til de sammenslåtte fylkeskommunene og foretar en reversering av de oppløste fylkeskommunene. Denne reverseringen er en såkalt disintegrasjonsanalyse som tar utgangspunkt i et tenkt scenario for å se på de fremtidige utfallene for fylkeskommunen etter en oppløsning.
Analysene har tatt et vektet gjennomsnitt for to treårsperioder hentet fra databasen KOSTRA. Disse periodene er fra 2017 til 2019 og fra 2020 til 2022. For å ha en mer robust analyse blir det tatt hensyn til eksogene forhold for å gjøre fylkeskommunene mer sammenlignbare til hverandre.
Resultatene av effektivitetsanalysen indikerer potensialer for fylkeskommunene til å bli effektive, hvor fusjonsanalysen viser til verdiskapende fusjonseffekter. Administrasjon får den høyeste gjennomsnittlige faktiske fusjonseffekten på 17 %. Den samlede effektiviteten øker ved de sammenslåtte fylkeskommunene og flere blir effektive. Disse var blant annet Troms og Finnmark i administrasjon og fylkesvei. En disintegrasjonsanalyse viser derimot til potensielle tap for Finnmark og Vestfold innen administrasjon og fylkesvei.
For behandling og manipulering av data er RStudio (versjon 2024.04.1) og Microsoft Excel (versjon 2403) benyttet. DEA-beregningene er gjort med programmeringspakken kalt «Benchmarking» (versjon 0.32) (Bogetoft & Otto, 2024).
Publisher
UiT Norges arktiske universitetUiT The Arctic University of Norway
Metadata
Show full item recordCollections
Copyright 2024 The Author(s)
The following license file are associated with this item: